Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

ReportageYad Vashems ljushållare tänds en gång varje år på minnesdagen för Förintelsens Martyer och Hjältar. Kandelabern har sex hållare där antalet armar representerar de sex miljoner judar som mördades under Förintelsen.
Foto: Yad Vashem
Ombyggt Yad Vashem högtidlighåller 50 år

"Det finns många (Förintelse) museer i världen, men källan finns här, på Yad Vashem... I Jerusalem måste jag tala sanning. Och sanningen är att detta är hjärtat och detta är själen av judiskt minne." Elie Wiesel vid Yad Vashems tredje internationella konferens, april 2002. David Metzler - Jerusalem.

Yad Vashem, med det formella namnet "Myndigheten för Minnet av Förintelsens Martyrer och Hjältar" grundades för precis 50 år sedan. År som har format de sätt vi minns, och de sätt vi utbildar om Förintelsen, i såväl Israel som i omvärlden. I enlighet med Knessets Yad Vashem-lag från 1953 kommer Yad Vashem att fortsätta att bevara Förintelsens minne med innehåll och betydelse för kommande generationer. En mängd speciella evenemang för att fira jubileet kommer att hållas under det kommande judiska året, i samarbete med Israels turistministerium, Jerusalems fullmäktige och andra organisationer.

Vad som hänt genom åren finns bevarat genom dokumentation, forskning och utbildning. Yad Vashem har världens största arkiv med dokumentation relaterad till Förintelsen (över 60 miljoner sidor), inklusive en databas med namnen på Förintelsens judiska offer, bevarat i "The Hall of Names". Det Internationella Institutet för Förintelseforskning publicerar nya böcker varje år, håller internationella konferenser och upprätthåller kontakt med forskare världen runt om Förintelsen. Yad Vashem driver även den Internationella Skolan för Förintelsestudier som varje år tar emot tiotusentals elever, lärare och soldater, från hela världen. Den läsare som fortfarande tänker på ett historiskt museum, bör tänka om. Yad Vashem är mycket mer.

Den 16 september i år invigdes 50-årsjubiléet vid Warszawagettots monument på Yad Vashem i närvaro av Israels president och premiärminister. I samband med detta öppnades även Yad Vashems nya besökscenter och bokhandel. Bland många andra viktiga evenemang det kommande året märks en kväll (den 15 juni, 2004) för att hedra Förintelsens överlevande. Deras arbete, bidrag samt förberedelse för nästa generation kommer att hyllas.

Yad Vashems grundande Minnesmonument för judiska familjer
Yad Vashems grundande.
Foto: Yad Vashem
Minnesmonument för judiska familjer.
Foto: David Metzler

Höjdpunkten av Yad Vashems femtionde år blir invigningen av det helt nya museet som speglar Yad Vashems utveckling mot bakgrund av vad som skett och hur kommande generationer ska utbildas. För några år sedan konstaterades ett ökat intresse för Förintelsen och studier kring den. Ledningen för Yad Vashem insåg att de grundläggande verktygen för åminnelse håller på att förändras dramatiskt. Vid millenieskiftet hade Yad Vashem två miljoner besökare och man frågade sig hur man på ett meningsfullt sätt skulle kunna bevara minnet av Förintelsen i det nya årtusendet. Som ett resultat av detta invigdes den Internationella Skolan för Förintelsestudier och den nya byggnaden med Yad Vashems arkiv och bibliotek för sex år sedan.

Från och med den 7 september möts besökarna av en nytt och toppmodernt historiskt museum där Förintelsen reflekteras ur ett judiskt perspektiv; från den första utställningen "Världen som förstördes 1900-1933" till den senaste "Åter till livet 1944-1952". Det nya museikomplexet inkluderar dessutom ett nytt konstmuseum, en paviljong för tillfälliga utställningar, ett visuellt center, ett utbildningscenter, en ny byggnad för "Hall of Names" samt en synagoga.

Den 22 mars 2003 belönades Yad Vashem med det prestigefyllda Israelpriset för "Lifetime Achievement" - livslångt och unikt bidrag till samhälle och stat. I samband med utmärkelsen sade Israels utbildningsminister Limor Livnat att Yad Vashem "representerar en symbol och en modell för det judiska folkets enhet... det lockar alla delar av befolkningen och tjänar som en källa för individer i Israel och i omvärlden".

Yad Vashems chef Avner Shalev tar emot Israelpriset av utbildningsminister Livmor Livnat, premiärminister Ariel Sharon och president Moshe Katzav.
Foto: Yad Vashem.
Hall of Remembrance.
Foto: Yad Vashem

Förintelsens överlevande blir allt äldre och ansvaret för minnet av Förintelsen går vidare som ett arv till nya generationer. Generationsskiftet manar oss att använda de moderna och innovativa verktyg som finns tillgängliga. För Yad Vashem är detta en ny epok som kommer att markera dess möjlighet att ge Förintelsens minne det djup och betydelse som behövs så att en dialog från det förflutna kan hållas för att stärka judisk kontinuitet, försvara våra grundläggande mänskliga värderingar samt utbilda framtida generationer.

David Metzler arbetar som koordinator vid Yad Vashem.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.