Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

ReportageMenorah blickar tillbaka
30 år sedan Jom Kippurkriget

Kvällen innan Jom Kippur, Försoningsdagen, 1973 uppskattade den israeliska underrättelsetjänsten riskerna för en syrisk-egyptisk attack mot Israel som liten, detta trots stora trupprörelser mot gränserna sedan en dryg månads tid. Israel hade missbedömt situationen, dagen därpå var kriget ett faktum. Plötsligheten och storleken av attackerna ställde Israel inför hot mot sin överlevnad och existens som stat. Av Margarete Nudel.

Under de tio dagar som löper mellan det judiska nyåret Rosh Hashana och Försoningsdagen Jom Kippur var det "business as usual" för Israels premiärminister Golda Meir. Detta trots att egyptiska och syriska tungt beväpnade styrkor rörde sig mot de israeliska gränserna, och trots att Golda Meir fått pålitlig information om att länderna skulle slå till mot Israel. Den israeliska underrättelsetjänsten höll låg profil och Försoningsdagen 1973 inleds i stillhet.

Den 6 oktober klockan 14.00 startar egyptiska och syriska trupper en massiv attack mot Israel. 200 egyptiska krigsplan attackerar den israeliska armén i Sinaiöknen samtidigt som marktrupper tar sig över Suezkanalen med gummibåtar. Den egyptiska armén bygger provisoriska broar för att kunna ta över fler beväpnade män. På en dag tar sig fler än 100 000 soldater och ett dussintal stridsvagnar över kanalen.

Motståndet de möter är svagt. Cirka 8 000 israeliska soldater, mestadels från en reservbrigad, försöker hålla ställningarna. De cirka 300 israeliska pansarvagnar som finns i Suezområdet försöker ta sig undsättning men möts av ett egyptiskt bakhåll och de flesta förstörs.

Andra dagen blir krigets svåraste dag. I söder misslyckas israeliska stridsvagnar i sitt försök att nå posteringarna vid Suezkanalen, i norr tar sig två syriska stridsvagnsbrigader djupt in i Golan. Israel lider stora förluster och det tar ytterligare 24 timmar innan Israel lyckas tvinga tillbaka de framryckande syriska trupperna.

Försvarsminister Moshe Dayan tillsammans med några soldater vid Golanhöjderna.
Foto: GPO
Stridsvagnar tar sig över brohuvudet från västra sidan av Suezkanalen.
Foto: GPO

På krigets sjätte dag får armén order om att gå till stark offensiv mot Syrien. Samtidigt vinner den israeliska armén slaget om Golanhöjderna och maktbalansen vänder. Den syriska styrkan drar sig tillbaka och lämnar efter sig cirka 900 stridsvagnar, mestadels förstörda.

Den 15 oktober tar sig general Ariel Sharon över Suezkanalen i gummibåtar tillsammans med sina fallskärmstrupper. De slår upp ett brohuvud mellan den andra och den tredje egyptiska truppen.

Den 22 oktober utropar FN: s säkerhetsråd ett vapenstillestånd men den israeliska armén fortsätter slåss i ytterligare två dagar. Under den tiden omringas Egyptens hela tredje styrka och samma dag återtas posteringen på Mount Hermon i norr.

Den 11 november skrivs vapenstilleståndsavtalet på.

När kriget är över har 2 522 israeliska soldater dött och 7 000 sårats. Över 100 flygplan och 800 stridsvagnar har förstörts. Egypten har tagit 233 israeliska soldater som krigsfångar, Israel har tagit 8 300 egyptier. Den 15 november utbyttes krigsfångarna och kriget var över. Israel får då även hem krigsfångar som suttit i Egypten i sex år.

Jom Kippurkriget var Israels fjärde stora militära slag på 25 år och hade föregåtts av en längre tid av lugn och relativ välgång. Den övergick i pessimistiska tongångar och skarp kritik mot de ledare som hade misslyckats att förbereda landet. Agranatkommissionen tillsattes för att utreda händelserna kring kriget, folkets misstro ledde så småningom till premiärminister Golda Meirs och försvarsminister Moshe Dayans avgång.

Källa: Those were the years…

Den kinesiska farmen
En av krigets svartaste dagar var den 17 oktober som går under namnet "Den Kinesiska Farmen".

En fallskärmsdivision under ledning av överstelöjtnant Yitzhak Mordechai fastnade i ett välplanerat bakhåll där ett egyptiskt truppförband skoningslöst sköt mot de israeliska soldaterna som inte kunde ta skydd eller ta sig framåt. Det blev en dödsfälla.

Dussintals soldater dödades i slaget och det tog timmar innan de sårade och döda kunde räddas och evakueras.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.