Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

ReportageI år har det gått 60 år sedan upproret i Warszawas ghetto. Runt om i hela världen högtidlighålls minnet av de modiga judar som tog till strid mot nazister vars enda mål var att utplåna dem. Kibbutzen Beit Lohamei HaGetaot grundades av några överlevande. På deras historier och minnen har museet Gettokämparnas Hus byggts.
Av Margarete Nudel.

Tvärt emot den gängse historiebilden försökte många judar i getton i östra Europa att organisera motstånd mot tyskarna och beväpna sig med insmugglade och hemgjorda vapen. Mellan 1941 och 1943 formades cirka 100 judiska underjordiska motståndsrörelser. Mest känt är det beväpnade motståndet mot tyskarna i Warszawas ghetto.

Under sommaren 1942 deporterades cirka 300 000 judar från Warszawa till koncentrationslägret Treblinka. När information om massmord började läcka tillbaka till ghettot organiserades en grupp av mestadels unga judar under beteckningen Z.O.B, den polska förkortningen för Judisk Kämpande Organisation. Z.O.B. leddes av den 23-årige Mordechai Anieliwicz som utfärdade en proklamation där han uppmanade det judiska folket att göra motstånd och inte gå till järnvägsvagnarna. I januari 1943 sköt ghettokämparna mot tyska trupper när de försökte ta en grupp invånare till tågen. Motståndarna hade tillgång till ett mycket litet vapenförråd som hade smugglats in i ghettot. Efter ett par dagar drog sig trupperna tillbaka. Denna lilla seger inspirerade ghettokämparna att förbereda sig för framtida strider.

Den 19 april 1943 började kampen om Warszawas ghetto då tyska trupper och polis äntrade ghettot för att deportera dess överlevande invånare till koncentrationslägren. 750 motståndsmän kämpade mot den tungt beväpnade tyska armén, vältränade tyska soldater och höll ut i närmare en månad fram till den 16 maj 1943 då revolten slogs ner.

Tyskarna krossade långsamt motståndet. Av de mer än 56 000 judar som tagits sköts cirka 7 000 personer och resten togs till förintelseläger eller koncentrationsläger.

1949 grundades kibbutzen Beit Lohamei HaGetaot av överlevande från Warszawa ghettouppror samt partisaner och överlevande från koncentrationsläger. Alla hade de ett gemensamt mål, att ta sig till Israel och starta en kibbutz till minne av ghettokämparna och de familjer som mördades under Förintelsen.

Grundstenen lades i april 1949, på den sjätte årsdagen av ghettoupproret. Samtidigt bröts mark för det första Förintelsemuseet, något som sedermera skulle omvandlas till Ghettokämparnas museum.

I augusti 1949 föddes det första barnet på kibbutzen, i september fanns 159 medlemmar och 21 barn. Idag bor cirka 250 barn där.

Kibbutzen har idag en väl fungerande industri och tillverkar bland annat Tivolprodukter, kötträtter och vegetariska produkter baserade på soja.Jossel Rakovers
samtal med Gud

Zvi Kolitz - Göran Larssons Jubileumsfond för Judisk-kristna Relationer
"I en av ruinerna i Warszawas ghetto, mitt bland högar av förkolnad sten och rester av människoben, hittades följande testamente, skrivet av en jude vid namn Jossel Rakover under ghettots sista timmar och gömt i en liten butelj…"

Så inleds dokumentet som upplevdes så äkta att man med tiden glömde bort att det skrivits för en jiddischtidning i Buenos Aires efter krigsslutet och att det inte var äkta.

Boken är en from judes samtal med Gud timmarna innan han dör i Warszawa-ghettot efter att ha förlorat allt som en människa kan förlora här på jorden. En kraftig text som kämpar med ondskans och lidandets problem och som på ett djupt sätt brottas med Gud i dödsskuggans dal.

Boken är avsedd för gratisspridning, kontakta Josef Lindqvist Furuhällsvägen 5, 435 44 Mölnlycke.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.