Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

ReportageEn ny generation israeler

För drygt tio år sedan kom Boris Krizopolsky motvilligt till Israel med sina föräldrar utan judisk identitet eller förankring. Idag kan han inte tänka sig att bo någon annan stans i världen. Av Simon Griver

Boris Krizopolsky är ärketypen av barn som kom med den stora immigrationsvågen från forna Sovjetunionen till Israel för cirka tio år sedan. Krizopolsky, idag 27 år, gjorde aliya tillsammans med sina föräldrar från Kiev, Ukraina, 1990 och arbetar idag som rådgivare på Jewish Agencys TAKA program för förberedande universitetsstudier vid Bezeq Absorptionscenter i Jerusalem.

- Jag var helt emot att flytta till Israel när mina föräldrar bestämde sig, kommer han ihåg. De flesta av mina vänner var inte judar och jag hade knappt en judisk identitet. Under min uppväxt i Sovjetunionen ansåg mina föräldrar att det var farligt att ha en judisk identitet. Så plösligt ändrar de sig och släpar iväg mig till Israel. Det var inte en lycklig tonåring som flyttade.

Tretton år senare medger han dock att hans föräldrar Lazar och Pearl tog rätt beslut.

- Även om det var svårt för mig så var det ännu svårare för dem.

DET TOG HONOM cirka sex år att vänja sig vid livet i Israel.
Boris Krizopolsky
Boris Krizopolsky arbetar nu som rådgivare åt nyinvandrade ryssar.

- Det var inte förrän jag avslutade grundträningen i armén som jag kände mig som en fullblodsisrael. Detta har jag varit tvungen att lära mig. Först ville jag inte flytta men nu älskar jag verkligen Israel och skulle inte vilja bo någon annan stans.

Innan han påbörjade sin militärtjänst studerade Boris Krizopolsky arkeologi och sociologi vid universitetet i Haifa. I armén var han vid fallskärmstrupperna och steg till förste sergeant under sina tre års tjänstgöring.

- Fram tills armén var de flesta av mina vänner ryska immigranter precis som jag. Där lärde jag känna israeler och känna mig som israel. Jag förstod även vikten av att Israel har ett starkt försvar för att kunna skydda det judiska folket så att händelser som Förintelsen inte kan återupprepas.

KRIZOPOLSKY VISADE sitt eget mod, ironiskt nog inte i strid, utan vid en fånig olycka som nästan kostade honom livet. Under en marsch blev han biten av en skorpion men märkte det inte. Han fortsatte därför att marschera tills han kollapsade. Lyckligtvis insåg läkarna direkt vad som hade drabbat honom och Krizopolsky återhämtade sig efter fem dagars intensivvård.

Efter olyckan sänkte armén hans träningsintensitet och ville att han skulle ta ett år ledigt.

- Men jag vägrade, berättar han och till slut gick de med på att jag fick återvända till mitt förband. Jag avslutade min militärtjänstgöring under år 2000, blev återinkallad under Operation Defensive Shield i april 2002 och har tjänstgjort såväl i Jenin som Tulkarm.

Arbetet som rådgivare åt nya rysk-talande immigranter känns mycket tillfredställande. Som tidigare nyinvandrad kan han lätt sätta sig in i hur de känner och vad de går igenom. Och därmed hjälpa dem vidare.

Simon Griver är frilansjournalist.
Artikeln har varit publicerad på Keren Hayesods israeliska hemsida www.kh-uia.org.ilTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.