Textlänkar finns längst nere på denna sida

Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

Reportage

Skenet bedrar

Det första du ser är tatueringarna. Stora, färggranna med komplicerade mönster som går från skuldran till vristen. Långsamt flyttas blicken mot det ärrade ansiktet och den kortklippta, nästan flintskalliga, frisyren. Plötsligt slås du av insikten att detta är personifieringen av den pojke din mamma alltid varnade dig för.
Av Elia Juval.

J.D. hade följt händelserna i Israel på sin teveskärm hemma i Georgia och kunde bara inte tro att bilderna berättade hela sanningen. Så han gjorde vad få har gjort under de senaste två åren, han bokade in sig på ett flyg till Israel. Det var hans första besök i landet och målet var att själv söka svar på de frågor medias beskrivning av situationen hade rest hos honom. J.D. är ingen religiös man, han beskriver sin tro som något "okonventionell" men anser att vistelsen i det Heliga Landet gjort stort intryck på honom.

Han blev så tagen av folket och platserna att han beslöt sig för att förlänga sin vistelse och skrev på för ett ideellt Jerusalem baserat volontärprogram, Livnot, som rekryterar och fördelar volontärer över hela landet. På sin lediga tid tar Livnot med deltagarna ut i Israel genom ökenvandringar, cykelturer i Jordan och andra fysiskt krävande utflykter.

J.D. är på många sätt en levande metafor för den position Israel har befunnit sig i under de senaste två åren. Den bild som presenteras av Israel är skrämmande. Världen accepterar att TV visar hela sanningen. Eller snarare, världen accepterar att det TV visar, är hela sanningen. J.Ds hårda yttre står i stark kontrast mot den vänliga, öppna person han är. Något man enbart förstår om man vågar börja tala med honom. Precis som det bakom Israels hårda mediabild göms värme och rikedomar för dem som är villiga att ta reda på det.

J.D. Livet går vidare
De som likt J.D. tar sig till Israel ser ofta en annan verklighet. Det tumultaktiga land, kokande av spänning som visas på kvällsnyheterna är även det land där historia skoningslöst blandas med ett högteknologiskt samhälle. En plats där de flesta av invånarna fortsätter att leva sina dagliga liv, mitt bland svårigheterna.

Cindy Klein, marknadschef från New York, är en av dem som struntade i de amerikanska reserekommendationerna om att inte besöka Israel. Något osäker på vad hon skulle möta, lovade hon sin mor att hon skulle undvika stora folksamlingar, och for iväg. Efter ett par dagar i Jerusalem hade hon inget annat än lovord för de personer hon mötte och de ställen hon besökte.

- Om jag kunde fylla flaskor med luft från Jerusalem och ta med mig överallt, skulle det vara perfekt, uttryckte hon sig.

Perfekt… kanske inte det vanligaste ordet när Israel diskuteras dessa dagar men musik för Israels turistdepartement som uppmuntrar alla som funderar på att resa till Israel att göra det.

Elia Juval är israelisk journalist.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.