Textlänkar finns längst nere på denna sida

Läsvärt ur kvartaltidskriften Menorah från och om Israel

Reportage

Att hitta sin själ

Av Janet Mendelsohn Moshe för Menorah

Det israeliska folket har mognat och blivit vuxet. Efter 53 år i en egen stat, och efter årtionden av utländskt stöd och bistånd från judar runt om i världen, har israelerna börjat ta hand om sig själva.

The Spirit of Israel, som grundades 1998, är ett projekt på gräsrotsnivå som ger israeler en möjlighet att samla in pengar till sådana sociala ändamål som de själva tycker är allra viktigast.

"I nästan 20 år har Jewish Agency och Keren Hayesod diskuterat möjligheterna att starta en israelisk kampanj, men det har alltid sopats under mattan" förklarar Nicky Capelouto, styrelseordförande i The Spirit of Israel. Det var Jewish Agencys tidigare styrelseordförande Avraham Burg som initierade projektet, och 1997 beslöt man till slut att starta en israelisk insamlingskampanj där pengarna skulle gå till olika sociala ändamål. För att kunna välja ut vilka behov man först och främst skulle stödja, intervjuades tusentals israeler per telefon och på gatan. Tre frågor visade sig vara de allra mest angelägna: omvårdnad om gamla och svaga, barn i riskzonen och våld inom familjen.

Nicky Capelouto
Nicky Capelouto är affärsman och frivilligt arbetande ordförande i The Spirit of Israel
"Israeler är extremt generösa människor", förklarar Capelouto. "Och fastän volontärviljan är hög här i Israel, kunde ingen riktigt veta hur långt ner i plånböckerna bidragsviljan egentligen skulle sträcka sig". Dessutom finns omkring 38 000 registrerade amutot - ideella organisationer som är ute efter samma shekel. Men pessimisterna oroade sig i onödan. Bara med sina masskampanjer samlar Spirit of Israel in 3-4 miljoner US dollar om året. Och detta utan att man räknar in stora företagsdonationer i form av materiella gåvor så som tandläkarkliniker, datorer, möbler och byggutrustning.

TV ger kampanjen spridning
"Vi har mycket att tacka Keshet Broadcasting för", tillägger Sinaya Levy, marknadsföringschef på The Spirit of Israel. Keshet Broadcasting har skänkt oss hundratals reklamspottar på kanal 2 på den israeliska TV:n.

"Genom att använda TV har vi på kort tid både skapat trovärdighet och gjort vårt namn känt hos så gott som varje familj i landet".

Pensionär i behov av stöd Pensionär i behov av stöd. Bilden används av The Spirit of Israel för att värva bidrag till sin hjälpverksamhet för äldre fattiga pensionärer.

Levy berättar också många rörande historier om hur "mannen på gatan" vill hjälpa de som är mindre lyckligt lottade än han själv. Ta till exempel hantverkaren som efter varje avslutat jobb kommer in till kontoret med en summa kontanter. Eller det pensionerade paret på ålderdomshemmet som tidigare inte kunnat skänka till välgörenhet, men nu förstått hur mycket bättre än många andra äldre de i själva verket har det. Ytterligare ett exempel är läkaren från Ramat Gan. Efter att ha sett ett reklaminslag på TV ringde han till kontoret och bad om ytterligare information. Dagen därpå deponerade han 40 000 shekel (nära 90 000 kronor) i banken åt organisationen.

Både privatpersoner och företag ger bidrag
Capelouto berättar dessutom om en anonym bidragsgivare som har skänkt över 5 miljoner US dollar till Spirit of Israels olika projekt. Något som ledde till att Capelouto själv, med uppmuntran från sina vänner, också ville göra något i samma anda. Han bad därför att alla gåvor som skänktes vid sonens omskärelse skulle öronmärkas till organisationen. "Vi är privilegierade som både har företag och stora privata bidragsgivare vilka alla är medvetna om hur viktigt det är att vara socialt engagerad", betonar Capelouto.

"För att ge organisationen en så bred förankring som möjligt vände sig vår första kampanj till den stora allmänheten" förklarar Capelouto, som allt sedan sin första dag som styrelsemedlem i Spirit of Israel arbetat som volontär. "Våra stora företags- och industribidragsgivare kom mycket senare. Men de inser att människor uppskattar företag som engagerar sig i sociala frågor. McDonalds hamburgare är till exempel en välsignelse för organisationen. Under en månad per år går en shekel (kr 2:50) per såld hamburgare till barn som drabbats av cancer.

Men för genomsnittsisraelen symboliseras nog ändå Spirit of Israel av den korta svartvita tv-reklamen där basketstjärnan Tal Brody hjälper ett barn på en spelplan. I kontrast till de många ofta både glättiga och pråliga reklaminslag som är ute efter konsumentens tid och uppmärksamhet, påminner dessa enkla budskap om hur en människa kan förändra en annan människas liv. Basketstjärnan Brody, som bidrog till att det israeliska laget vann första pris i den Europeiska basketcupen, hjälper även i verkligheten unga idrottsmän, och han är imponerad av det arbete som Spirit of Israel bedriver. "Detta arbete ger omedelbart resultat. Barn som inte kan stanna kvar i sin hemmiljö ges chans till ett nytt liv i ungdomsbyar där de kan utvecklas och växa upp."

Hjälper barn från problemfamiljer
Jewish Agencys ungdomsbyar är i dag flaggskeppen bland de projekt som drivs av The Spirit of Israel. Dessa ungdomsbyar fungerar som internatskolor där barn från problemfamiljer får möjlighet att komma bort från sin hemmiljö för att istället ges en chans att utvecklas i en stödjande och harmonisk miljö. Denna struktur härrör ofta från 30- och 40-talet innan staten Israel bildades, då judiska barn från Hitlertyskland och ensamma barn som överlevt Förintelsens fasor sändes till Palestina.

Ungdomar på Ben Yakir Youth Village nära Hadera Ungdomar på Ben Yakir Youth Village nära Hadera
Ungdomar på Ben Yakir Youth Village nära Hadera. Eleverna som kommer till denna internatskola har oftast inte lyckats klara sig i den vanliga skolan. Här stärks deras självförtroende och studiemotivation. Kunnig personal ger dem det stöd de inte fick i sin hemmiljö. Intagningen till en ungdomsby är helt frivillig men förmedlas av hemortens socialbyrå.

De israeliska barn som idag skickas till dessa byar har olika problem, men lider ofta av allvarliga känslomässiga störningar. Deras hemmiljöer är dessutom ofta sådana att de inte kan koncentrera sig på sina studier. The Spirit of Israel både kan och spelar en roll i dessa barns liv. Precis på samma sätt som organisationen gör för tusentals äldre människor, och för familjer där våld tillhör vardagen. Dagens israeler blir allt mer medvetna om arvet från sina förfäder: välgörenhet börjar i familjen.

Översättning: Åsa Welinder


De läsare som bor i Israel och där vill ge ett bidrag med anledning av denna artikel, kan vända sig till

Ms.Sinaya Levy
The Spirit of Israel
Tel: 03-6930466
Fax: 03-6930214
17 Kaplan St. Tel Aviv 64734, Israel

I Sverige arbetar en frivillig grupp, Ungdomsalijan, för dessa barnbyar. Förenade Israelinsamlingen stödjer en barnby av annat slag, Neve Michael, som tar hand om barn som inte längre har något hem. Se reportaget om Neve MichaelTextlänkar
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.