Textlänkar finns längst nere på denna sida

Läsvärt ur kvartaltidskriften Menorah från och om Israel

HEMMASPALTEN

Räddade judar i Ungern
Vid en gripande ceremoni i Stockholm den 1 september 1999, precis 60 år efter andra världskrigets utbrott, erhöll en i Sverige bosatt ungersk adelsman och prins av italiensk härstamning Yad Vashems utmärkelse "The Righteous among the Nations". Det var prins Alexander Erba Odescalchi som hedrades på detta sätt genom Israels ambassadör Gideon Ben-Ami i dennes hem i närvaro av Ungerns ambassadör i Sverige István Mohácsi, ambassadör Per Anger och inbjudna gäster.
Utmärkelsen förlänas icke-judar som aktivt och med risk för eget liv räddat judar undan Förintelsen. Prins Erba Odescalchi, som var advokat i Budapest och dessutom rik godsägare, berättade om sina osjälviska insatser. Han hade på sitt gods gett fristad åt en okänd luggsliten man med Davidsstjärna på rockslaget som en dag knackade på. Denne Geza Steiner, tidigare vinhandlare, hade hoppat av en fångtransport vid ett tågbyte och sökt ett gömställe. Han fick det hos prins Erba som anställde honom som butler. Han blev aldrig upptäckt utan klarade sig både genom den tyska och ryska ockupationen och slutade sina dagar i USA vid 90 års ålder. Innan dess hann han berätta om hur prinsen hjälpt honom.

Före denna händelse hade prinsen som advokat lyckats hjälpa några judar rädda sina tillgångar genom att legalt skriva över dem på deras släktingar i exempelvis USA och Argentina. Därutöver hade han utverkat hos regenten, admiral Horthy, att flera hundra judar, som prinsen själv inte kände, skulle betraktas som speciellt förtjänta för landet och därmed befrias från plikten att bära den gula Davidsstjärnan. Därmed undgick de deportation.
Prins Erba Odescalchi, idag en vital 85-åring, flydde med sin hustru, prinsessan Margareta med hjälp av Sveriges kronprins Gustav Adolf från Budapest till Sverige 1945 inför sovjetiska arméns antågande. Första tiden fick paret bo på Haga slott. Han fick sedan anställning på Svenska Handelsbanken.

Gripande utställning på Judiska Museet i Stockholm:
I Krigets Skugga: Sveriges Judar 1933-1945
Om Hitler hade invaderat Sverige, skulle judarna inte ha haft någonstans att ta vägen.
De inhemska nazisterna och deras medlöpare skulle ha gjort det smutsiga hantverket åt SS precis som i andra ockuperade länder. Detta framgår klart genom de dokument och vittnesbörd som denna gripande utställning och tillhörande dokumentärfilmen, "Porträtt av en verklighet" presenterar. Både utställningen och filmens intervjuer är skickligt sammanställda av museikuratorn Amy Simon. I filmen skildrar judiska män och kvinnor sitt liv och den rädsla de kände under krigsåren. En familj hade en ryggsäck färdigpackat för att kunna fly omgående vid en invasion. Men vart? En norrländska vägrade vid förfrågan att ta emot och gömma sina judiska vänner ifall de behövde skydd. Är det annorlunda idag? Nazisterna marscherar igen! Men idag finns Israel som ett skydd.
Se denna utställning på Helsingegatan 2 i Stockholm. Öppettider tel. 08-310143.
FTCTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.