Textlänkar finns längst nere på denna sida

Läsvärt ur kvartaltidskriften Menorah från och om Israel

REPORTAGE

PORTRÄTT AV EN ISRAELVÄN
Storverk med blomsterkort och pantpengar

Artur Karlsbad intervjuar Berith Lindgren i Helsingborg

En legendarisk profil i Helsingborg är 68-åriga Berith Lindgren. När jag ringer och ber henne ställa upp för en intervju säger Berith avvärjande:
- Jag är väl ingenting att skriva om...
Men tidigare Direktorn vid Svenska Teologiska Institutet i Jerusalem, teol.dr. Göran Larsson, en vän till Berith, säger: - Berith jobbar outtröttligt för andra och särskilt för Israel och det judiska folket, som är hennes livs stora glädje.

Rik är den som givit mest
Hon har bevisat sanningen i ordspråket, att rikast inte är den som sparat mest utan den som givit mest. Till sist kan vi träffas en kväll. Småhostande, med ett vackert "chaj"-smycke kring halsen, berättar Berith att hon tyvärr inte målar längre, inte har gjort det på flera år. Beriths blomstermotiv är kända, framför allt från vackra kort som hon tryckt i Israel och sålt till förmån för välgörande ändamål. Originalet till ett av korten, Davidstjärnan mot svart bakgrund, hänger på Shaare Tsedek- sjukhuset i Jerusalem. Även till Misgav Ladav-sjukhuset har donationer gått tack vare Beriths kortförsäljning och insamlingsarbete. En rabbin och en arabisk fredskämpe i Israel har blivit hjälpta med bypassoperationer.
- Det absolut största avgörandet i mitt liv var visionen jag fick att göra någonting nytt och viktigt för Israel och Jerusalem. Den första resan - en Bibelresa arrangerad av prostparet Thulin i Jönköping - gick 1978.
- Jag blev omtumlad av lycka att få komma hem. Jerusalem är störst av allt, säger Berith, som är djupt troende kristen. Innan Berith blev sjukpensionär hjälpte hon en tid prinsessan Sibylla i köket. Prinsessan Sibylla brydde sig om och uppmuntrade Beriths målartalang. Något som närmast liknade ett vänskapsförhållande kom att växa fram mellan dem.

Mörkt och ljust
-Den svarta bakgrunden i många av mina tavlor står för det onda i världen. Över detta målar jag ljusets och det godas seger i form av blommor, förklarar Berith. Den uppmärksamme betraktaren kan även se en och annan myra på Beriths blomstermålningar. Berith citerar utantill från Ordspråksboken 6:6-8: "Gå bort till myran, du late; se huru hon gör, och bliv vis. Hon har ingen furste över sig, ingen tillsyningsman eller herre; dock bereder hon om sommaren sin föda och samlar under skördetiden in sin mat". Berith tyckte om att studera myrornas liv.
-Utan myror skulle det inte bli så många blåsippor, säger Berith och förklarar myrans ekologiska förtjänster.

Fasta vänskapsband med Göran Larsson
- Han är ödmjuk, levande och uträttar mycket gott.
De träffades i Jerusalem under en av Beriths resor och det har blivit många återseenden. Hon skulle gärna vilja se att Göran Larssons fortsatta arbete för judisk-kristna relationer kunde utgå från Jerusalem. Berith lever mycket anspråkslöst i en lägenhet i Helsingborg. Hon drar in på matkontot för att få pengar över för det som är viktigast för henne.

Burksamlande
upptar numera mycket av Beriths vardag. Hon är en av cirka 350 som samlar i Helsingborg.
- Jag lämnar mina burkar på ICA. Oj! De är snälla och ger mig rena, nya sedlar. De vet att jag samlar för Israel. Det är inte alla inlämningsställen som gillar att jag gör det. Och jag går aldrig med några större pengar på mig. Under H 99-utställningen fick Berith inträdeskort som berättigade till fritt inträde. Under fem sommarveckor fick hon ihop sammanlagt 7 000 kronor genom att samla och sälja burkar.
Pengar som "tillkommer viktiga ändamål med mottot judisk - kristna relationer", ett ändamål hon kallar sin Rosendröm.
Med tiden har det blivit stora summor som har gått till välgörande ändamål i Israel - hundratusentals kronor...Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.