Textlänkar finns längst nere på denna sida

Läsvärt ur kvartaltidskriften Menorah från och om Israel

Politik

1-98 sid.19

Det måste få ta tid...

Norma Wiel-Berggren intervjuar ledande israelisk socialliberal politiker

-Jag är optimist trots att dagens läge på den svåra vägen mot fred är
mycket komplicerat. Men jag är också realist och ser inte situationen genom några rosafärgade glasögon. Det måste få ta tid, underströk professor Amnon Rubinstein, som kom till Stockholm för att öppna Israelfestivalen och den judiska statens 50-årsjubileum
Han är en aktad och betydande ledamot av Knesset, ledare för egna Shinuipartiet, som ingår i Meretz, där fyra av de nio medlemmarna är f.d. ministrar. Under förra regeringen var han utbildnings- och kulturminister. Tidigare  minister för kommunikation, vetenskap och energi.
-Jubileumsfirandet är viktigt i sig för att markera för hela världen att miraklet Israel kom till efter Holocaust, det grymmaste brottet mot mänskligheten som någonsin skett, menar Amnon Rubinstein. 
-Jubileet är också viktigt för att stärka banden mellan landet och judarna i diasporan, som betyder så mycket i arbetet för att hjälpa plågade judar i förskingringen att kunna fara till Israel och börja ett nytt  liv i frihet.
-I och med Osloavtalet etablerades en ny relation på mer neutral botten med palestinier och araber. Vi fick fred med Jordanien, och kung Hussein är vår mest pålitliga granne. Men genom islamisternas aktioner förlorade vi sedan ett gyllene tillfälle. Israel blev mer misstänksamt mot palestinierna, och ömsesidig tillit är oerhört svår att uppnå.

Araber och palestinier vet innerst inne att det inte finns någon väg tillbaka
-Om jag vore premiärminister skulle jag först av allt försöka återuppbygga den tidigare relationen. Araber och palestinier vet ju dock innerst inne att det inte finns någon väg tillbaka. Vi måste helt enkelt fortsätta framåt. Och det ska vi! Vi ska övervinna hindren steg för steg, långsamt men säkert. Palestinierna måste demilitariseras, det är ett villkor för vår säkerhet, och vi måste behålla ett starkt luftförsvar en lång tid framåt. Som jurist och ekonom ivrar Amnon Rubinstein för den öppna marknaden. Israel har god handelsbalans med USA, Orienten och en del av Europa.
­Men Sveriges import är bara en tredjedel mot exporten till Israel. Ericsson har dock glädjande nog etablerat sig i Israel nu, konstaterar han belåtet.
Ifråga om immigrationen hyser han ingen oro. Ett fortsatt tillflöde av 60-70 000 ryska judar om året kan Israel absorbera.
­Och det är förstås där Förenade Israelinsamlingens bidrag har sin stora betydelse, påpekar vår israeliske gäst, som älskar vårt vackra Stockholm inte minst i snövit skrud. Tillsammans med sin maka Ronny, som är affärsjurist, far han nämligen varje år till alperna för att stärka konditionen.

Norma Wiel-BerggrenTextlänkar
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.