Textlänkar finns längst nere på denna sida

Läsvärt ur kvartaltidskriften Menorah från och om Israel

Pressgrannar

98-nr2s33

Hamas bomber förlamar den israeliska fredsrörelsen

Den kände israeliska författaren och fredsaktivisten Amos Oz intervjuades av Cordelia Edvardson i Svenska Dagbladet av den 7 april 1998. Här ett utdrag:
C.E.: Men varför har det efter Netanyahus valseger blivit så märkvärdigt tyst kring den israeliska fredsrörelsen? Den varken hörs eller syns på gator och torg.
Amos Oz: Som fredskämpe och vänsterman vill jag göra en sak kristallklart: Fred kan inte göras av bara en part. Påminn dina läsare om vad som hände på våren -96. Då överlämnade Shimon Peres en Västbankstad i veckan till det palestinska självstyret, Jenin, Ramalla, Nablus o s v. Samtidigt exploderade de palestinska extremisternas bomber i de israeliska städerna varje vecka. I Jerusalem, Tel Aviv och på andra håll krävdes det dussintals dödsoffer och hundratals sårade. Vi inom vänstern och fredsrörelsen förlamades och har än idag inte återhämtat oss. I åratal predikade vi: Ge palestinierna land, så småningom en egen stat, i utbyte mot fred. Vi gav land och fick bomber i utbyte.
Det är naivt att tro att fredsprocessen är en sovande törnrosa som väntar på prinsens (Israels) kyss för att vakna. Även palestinierna måste ta sitt ansvar för fredsprocessen och hindra sina extremister ifrån att försöka ta död på den.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.