Textlänkar finns längst nere på denna sida

Läsvärt ur kvartaltidskriften Menorah från och om Israel

Politik

Menorah på Internet


4-96 s.43

Tunneln längs Västra Muren

Ett vanhelgande av sanningen är rubriken över en artikel av Charles Krauthammar i TIME Magazine av den 14 oktober 1996. Han visar hur Israel ställs vid skampålen och hur media över hela världen trumpetar ut, att Israel med "öppnandet" av den Hasmoneiska tunneln ville vanhelga de muslimska helgedomarna på Tempelberget. Arabiska språkrör bl.a. i Sverige ville rent av göra gällande, att avsikten var att underminera moskéerna för att förstöra dem. Det tog en hel vecka och mer än 70 dödade israeler och palestinier för sanningen att läcka ut. Anklagelsen var en lögn av Arafat och den spökar ännu i den politiska diskussionen.

Öppen sedan fem år
Jag var nyligen i Jerusalem och bokade en guidad tur genom tunneln. Den finns sedan länge omnämnd under namnet Western Wall Tunnels i turisthandböcker och i de gratis city-guider som finns på alla hotell.
Det går en guidad tur varje kvart från ingången som ligger till vänster om den öppna delen av Kotel (Västra muren, Klagomuren). Biljetten kostar 14 shekel. Man måste boka tid i förväg per telefon 6271333 och ange önskat språk. Yariv hette min mycket kunniga och humoristiska guide som talade god amerikansk engelska. Han sade att innan utgången mot Via Dolorosa öppnades i september, kunde man endast visa tunneln, som i själva verket är ett unikt arkeologiskt museum, för 600 besökare varje dag. Med den enkelriktade trafik som nu är möjlig kan upp till 1200 turister lotsas igenom i lagom takt med utförliga berättelser vid var och en av de 15 stationerna längs hela den 300 meter långa Västra muren som bildar tunnelns ena vägg. Från mitten av december till mars är dock tunneln stängd för underhåll och för att det kan tränga ner för mycket regnvatten på sina ställen.
Tunnelmuseet har varit öppet för allmänheten till 2/3 av sin längd under ca 5 år, säger Yariv. Arkeologerna började gräva för ca 30 år sedan. Resterande längd kunde visas redan för ett och ett halvt år sedan och hade en trappa med nödutgång upp till Via Dolorosa. Denna nödutgång ersattes denna höst med en enkel port med ståldörrar, vilket fick de fruktansvärda följder vi känner till. Porten stängdes dock inte av myndigheterna inte trots alla påtryckningar. Turisterna lämnar idag tunneln på Via Dolorosa mittemot ett nunnekloster på en lugn och tyst del av gränden. Några souvenirbutiker finns i närheten och kan glädjas åt fler kunder. Den köpman jag talade med klagade dock över att guiderna jagar sina grupper förbi till nästa sevärdhet och att alltför få stannar för att shoppa.

Vad finns då att se i själva tunneln?
För mig var det en resa genom Jerusalems historia från dagens oro och nedåt genom källarvalven till svunna tiders glansfulla men säkerligen också ofta grymma epoker. Jag ser hur valv byggts ovanpå valv, från Hasmonéernas tidevarv år 165 - 63 f.v.t., via romartiden, den islamska perioden och fram till medeltiden. Där finns det största rektangulära stenblock som någonsin hittats av arkeologer inom Israel. Det är 13,6 meter långt, 3,5 meter högt och 3,5 m brett. Det beräknas ha en vikt av 570 ton och man kan inte ens idag riktigt fatta hur det flyttades till sin plats.

Dagens muslimer borde vara stolta över tunneln
Herodes fortsatte att bygga uppåt. Senare byggde de islamska mameluckerna vidare. Deras valv bildar idag grunden till den muslimska delen av Gamla staden. Vi leds förbi och ovanför underjordiska vattenreservoarer och en ännu fungerande akvedukt för regnvatten, som visas genom ett glasgolv i tunneln. Herodes' vackert kantmejslade murstenar bildar Västra muren som utgör tunnelns ena vägg. Allt vi ser vittnar om en avancerad byggteknik redan i biblisk tid och om konstruktörernas sinne för formskönhet och estetik. Till och med dagens muslimer borde vara stolta över detta minnesmärke som inkluderar viktiga avsnitt av deras historia.

PR-miss
Det var naturligtvis en uppenbar PR-miss av Jerusalems borgmästare Ehud Olmert att inte ha ordnat en förhandsvisning av tunneln och dess nya utgång för muslimska och västerländska politiker och mediafolk. Själv jag har dock svårt att förstå, hur en ny utgång till detta befintliga och unika museum kunnat bli ens till en symbolisk förevändning för en ny intifada, helt i strid med Oslo-avtalet och med ödesdigra följder för både israeler och palestinier.

Franz T CohnTextlänkar
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.