Textlänkar finns längst nere på denna sida

Läsvärt ur kvartaltidskriften Menorah från och om Israel

POLITIK

Arafats politik har krossat Israels vänster
Besvikna israeliska fredskämpar talade i Stockholm

Trettio års kamp för fred med palestinierna gick åt pipan när Intifadan bröt ut i slutet av september förra året - det säger Joshua Sobol, berömd israelisk dramatiker och fredsivrare vid sitt besök i Stockholm, där några av hans filmatiserade verk visades i samband med regeringskonferensen mot intolerans.
Den första reaktionen inom fredsrörelsen, som i Israel kallas "vänstern", var chock och total besvikelse, sade Sobol vid ett seminarium om Israel och läget i Mellanöstern på Utrikespolitiska Institutet i Stockholm där han deltog tillsammans med historieprofessorn Yosef Gorny från Tel Avivs universitet.
Vi kände att vi haft fel och hängivit oss åt illusioner (om motparten). Vi kämpade för palestinsk självständighet, som det varit tabu att ens tala om hos oss under 10-15 år. Efter Oslo och efter mordet på premiärminister Rabin vann Netanyahu valen i maj 1996 på grund av palestinska bussbomber (i Tel Aviv, Jerusalem och andra orter). Och nu ser det ut som om Arafat återigen hjälper en israelisk högerkoalition till makten.
Kanske är det detta de vill, säger Sobol uppgivet. De är ju inte dumma. Om det är så, betyder det att de vill fortsätta konflikten, trots att där aldrig suttit mer fredssinnade politiker i regeringen i Israel än Barak, Beilin, Peres och Ben-Ami.
Jerusalem anser han vara en tidsinställd bomb. Det är dock underligt att Arafat vill göra grundandet av en palestinsk stat avhängigt av att han får suveränitet över Tempelberget. Ingen enda palestinier har uttalat någon som helst opposition mot detta villkor. Överhuvudtaget känner den israeliska vänstern, säger Sobol, att den saknar någon motsvarande samtalspartner på andra sidan. Som exempel nämnde han att Edward Said (palestinsk-amerikansk professor i opposition mot Arafat) gjort bort sig helt i Sobols ögon när han kastade sten mot Israel över gränsstaketet från Libanon. Om det endast finns fundamentalister på den palestinska sidan, kommer dialogen att ske med motsvarande grupper i Israel, vilket betyder krig.

Fel på Oslo?
I sin analys av vad som gick snett drar Joshua Sobol fram dessa punkter:
- Kanske var det något fel med Oslo-avtalen. De föreskrev att inget våld får användas men detta hölls ju inte.
- Möjligen fanns där motsägelsefulla bestämmelser i avtalet.
- Vi var för överseende med den (palestinska) antiisraeliska och antijudiska uppviglingen före och efter Oslo.
- Skolböckerna skulle omedelbart ha rensats från uppmaningar att döda (judar).

Känslan hos många inom vänstern är idag att en fredsprocess måste börja med en omskolning av palestinierna. Sobol instämmer i denna uppfattning. Han menar att det var fel att pressa fram fredsprocessen innan folket var inställt på fred. Vi är tillbaka där vi var för 30 år sedan.

Historieprofessorn Yosef Gorny från Tel Aviv-universitetet gav vid samma seminarium en historisk översikt av sionismen och hur denna ideologi utvecklats under de gångna 100 åren sedan Baselkongressen 1897. Gorny tillhör den gamla vänstern inom sionismen, medan han betecknade Sobol som tillhörande den nya vänstern. Till dagens frågor menade han att judarna visserligen var i majoritet inom Israel, men endast utgjorde en liten minoritet i hela det arabiska området och att denna majoritet inte vill ha oss där.

Internationell lösning av flyktingfrågan behövs>
Flyktingfrågan måste lösas i ett internationellt perspektiv, säger Gorny. Ingen har hittills begärt att de tyskar som fördrevs från de delar av Polen som tidigare varit tyska Schlesien eller från tjeckiska Sudetenland skall få återvända. Samma gäller de 15 miljoner hinduer och muslimer, som flydde från det som idag är Indien respektive Pakistan och Bangladesh.
Den ofta av motsidan citerade historikern Benny Morris har i sin senaste bok efter 750 sidor kommit till precis samma uppfattning vad gäller befolkningsomflyttningar.
När sju arabstater startade kriget 1948, måste de ta konsekvenserna.
Historiens klocka går aldrig att vrida tillbaka, sammanfattade Yosef Gorny sin lysande översikt.

Franz T. Cohn
29 januari 2001

sobol.gif Joshua Sobol, berömd dramatiker

gorny.gif Yosef Gorny, historieprofessor

Foto: Franz T. CohnTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.