Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

OrganisationerIsraelarbetet viktigare än någonsin

Vi i Samfundet Sverige-Israel har fått en historiskt viktig uppgift, kanske viktigare än vi anade för några år sedan.

Den moderna staten Israel började med ett starkt stöd i ryggen. Det visade inte minst omröstningen i FN i november 1947. I Sverige betraktades Israel länge som en positiv statsbildning som fick vårt fulla erkännande. Medierna var länge i huvudsak positivt inställda till staten. På 70-talet började det svänga. Sedan har utvecklingen blivit alltmer negativ för Israel. På 1940-50 talen var det Israel som var den hotade staten som behövde vårt stöd. Nu är det palestinierna som anses vara hotade och Israel anses utgöra ett hot mot deras frigörelse och självständighet. Allt fler länder i världen ansluter sig till den Israelfientliga linjen och resolutioner som går emot Israel duggar tätt i FNs generalförsamling.


Stefan Sturesson
AU-Ordförande Samfundet Sverige-Israel
Nyss hemkommen från en Israelresa har jag fått förnyad inblick i hur falsk den bild är som medierna målar upp av staten Israel. Gång på gång hade jag läst om hur israelisk polis skjutit ihjäl palestinier. På plats i Israel hör vi om de hemska knivöverfallen på oskyldiga civila, även barn. Genom polisens ingripande har åtminstone några liv kunnat räddas. I ett sådant läge är inte polisens användning av sina skjutvapen något kontroversiellt. Det är lika motiverat och befogat som när den svenska polisen sköt gärningsmannen i Trollhättan för någon vecka sedan.

Även i de svenska skolorna görs det ena övertrampet efter det andra, när det gäller att presentera Israel/Palestina-konflikten. Gång efter annan väljer man det propalestinska perspektivet samtidigt som man demoniserar Israel, nu senast genom visning av filmen "Även de döda har ett namn" för barnen i Göteborg. Samfundets roll som opinionsbildare och debattör i Israel/Palestina-frågan är viktigare än någonsin. Kampen behöver föras med alla tillgängliga medel och på alla de platser där vi är representerade! Det är dags att agera nu!


Bristen på empati är fruktansvärd

Från 1 oktober till 2 november, då detta skrivs, har civila israeler utsatts för 57 kniv- och huggattacker, fem skjutningar och sex rammningar med bilar. 11 har dött och 126 skadats, varav 13 allvarligt.

Palestinas ambassadör i Sverige har i flera intervjuer inte tagit avstånd från våldet, trots direkta frågor om detta. Sveriges regering har inte kommit med något tydligt fördömande av dessa attacker och inte reagerat mot ambassadörens uttalanden.


Mathias Sundin
Ordförande för Samfundet Sverige-Israel
När Israel annonserar byggandet av hus på omstridd mark (bosättningar) är reaktionen från Sverige alltid omedelbar och mycket hård. Är det alltså värre än att hugga ihjäl civila? Empatilöshet mot civila israeler och Israel som nation är slående och mycket sorglig. Speciellt när vi just precis upplevt en attack i vårt eget land utförd med svärd och kniv. Det sker i snitt två gånger per dag i Israel. Varför skulle man uppleva detta annorlunda i Israel än i Sverige?

Vi kan inte låta oss nedslås av detta, hur hemskt det än är. Vi mobiliserar nu vår kraft i Samfundet Sverige-Israel och ökar närvaron i sociala medier, där mycket av denna diskussion pågår. På kort tid har vi nått flera hundra Israelvänner på Facebook och våra inlägg läses av tiotusentals personer. Sverige är Europas mest Israelkritiska land. Det ska vi ändra på, och då måste vi vinna våra vänner en efter en.

Kolla gärna upp oss på Facebook, Samfundet Sverige-Israel, eller på Twitter @SverigeIsrael.Textlänkar
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!