Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

OrganisationerSamfundets rikskonferens:
"Israel i stormens öga"

Med den israeliska flaggan i topp på Stadshuset i Västerås hälsades 90 deltagare, inklusive Israels ambassadör Isaac Bachman och huvudtalaren professor Raphael Israeli, välkomna till Samfundet Sverige-Israels rikskonferens den 8-10 maj 2015.

Konferensen inleddes med sabbatsfest i anrika Kyrkbacksgården på fredagskvällen. På lördagsmorgonen hölls årsmöte i Stadshusets plenisal med bl a val av ny ordförande, då hittillsvarande ordförande Annelie Enochson tackat nej till omval. Till ny ordförande valdes med acklamation riksdagsledamoten Mathias Sundin, som i riksdagen företräder Folkpartiet. Mathias Sundin uttryckte sin glädje över förtroendet och förklarade sig villig att axla ansvaret at ta föreningen vidare och utveckla verksamheten.

Själva konferensen hade huvudtemat "Israel i stormens öga". Stefan Sturesson beskrev i sin föreläsning den stormiga situationen i Israels omvärld, samtidigt som Israel oförtrutet fortsätter att bygga en demokratisk judisk stat i vilken även ickejudar åtnjuter samma rättigheter och skyldigheter som de judiska medborgarna. Ambassadör Isaach Bachman var inne på samma tema. Han såg mycket allvarligt på situationen i Israels omvärld. Minoriteter, kristna eller muslimska, tvingas på flykt eller mördas därför att de inte kan försvara sig. Judarna i Israel är också ett offer för aggression, men skillnaden är att Israel kan försvara sig. Ambassadören menade att även Europa är utsatt för ett terroristhot.

- Israel och Europa har ett gemensamt ansvar att ta itu med terrorismen, innan den växer sig ännu starkare, sade ambassadören bland annat.

Morten Fjell Rasmussen från vänorganisationen MIFF i Norge tog i sitt anförande upp olika historikers syn på hur det gick till när Israel bildades. Han utgick från historikern Benny Morris bok "De nya historikerna", som översatts till norska, men än så länge inte till svenska. De nya historikerna, t ex Ilan Pappé, hävdar att mycket av historieskrivningen från 1948 är fel. Att t ex palestinierna gav sig iväg frivilligt från sina hem. Det stämmer inte enligt de nya historikerna. Rasmussen har ett föredrag om detta på Youtube

"Våren blev iskall vinter"
Raphael Israeli, professor i Islams och Mellanösterns historia, från Hebrew University i Jerusalem höll ett tre timmar långt seminarium under rubriken "Mellanöstern i kaos". Han tog upp mycket av det han behandlat i sina böcker "From Arab spring to Islamic winter" och "Hatred, Lies and Violence in the World of Islam". Ett av hans centrala argument var att de rörelser som har ingett omvärlden hopp med sina krav på demokrati i länder som Egypten och Jemen, istället har skapat ett utrymme för religiös maktkamp, där de mer extrema islamiströrelserna dragit fördel av situationen, och dessutom fått hjälp av stöd från Väst. Det är detta som förvandlat våren till iskall vinter.


Stefan Sturesson
AU-Ordförande Samfundet Sverige-Israel
Han påvisade också mängder av exempel av den flod av anti-israelisk, antisemitisk, och antisionistisk propaganda som genomsyrar många muslimska samhällen. - Det starka hatet mot judar och Israel kommer dagligen till uttryck i olika delar av den muslimska världen, sade professor Israeli bland annat.

Lördagen avslutades med en festmiddag där flera talare, bl a tidningsmannen Anders Harald Pers talade med humor och värme om Israel. Festen inramades med musik av västeråsgruppen Trio Shalom, som spelade mycket uppskattade judiska och israeliska folksånger. Många deltagare uttryckte sin stora uppskattning av konferensen.Textlänkar
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!