Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

OrganisationerMed demokratin som ledstjärna

Sedan i maj i år har Samfundet SverigeIsraels Riksorganisation ny ordförande. Mathias Sundin heter han, representerar Östergötlands län för Folkpartiet i riksdagen, är som han själv uttrycker det "sjukligt intresserad av amerikansk politik" samt brinner för demokratifrågor. Dessutom gillar han att fiska.
Av Åsa Fridman

När Mathias och jag talas vid i telefon befinner han sig tillsammans med flickvännen Emma vid en sjö för att fiska. Vänligt nog får jag störa honom en liten stund för att prata om hans nya roll som ordförande för Samfundet SverigeIsrael.

- Jag vet inte riktigt hur mitt engagemang för Israel började, berättar Mathias. Per Ahlmark har länge varit en stor förebild för mig... det han skrivit och sagt om Israel har nog satt djupa spår. Mitt engagemang handlar mycket om demokrati. Jag tycker det är enormt upprörande och konstigt att det så ofta ställs helt andra krav på Israel, som är en demokrati, än vad det ställs på länderna runt omkring, som verkligen inte är det. Tar man dessutom i beaktande det judiska folkets historia, blir dessa ofta helt oproportionerliga attacker, verkligt oförklarliga.

Anledningarna till den allmänt ofta negativa bilden av Israel har flera orsaker, anser Mathias. Dels har den svenska utrikespolitiken länge anammat den palestinska sidan, dessutom har de olika Palestinagrupperna ofta varit väldigt duktiga på opinionsbildning. Media spelar också en stor roll, menar han.

- Det är oftast först när Israel väl svarar efter att ha blivit attackerade, som medierna rapporterar.

- Här i Sverige ser jag verkligen att min och Samfundets främsta uppgift är att arbeta för att göra Sverige till ett mycket mer Israelvänligt land. I dag är tyvärr Sverige en av de minst Israelvänliga länderna i Europa - det måste vi göra något åt. Arbetet måste naturligtvis ske på flera fronter, dels genom opinionsbildning, men också genom att bygga en starkare medlemskår. Här kan till exempel Norge vara en inspirationskälla och föredöme. På tio är har man i Norge gått från att vara en "urfattig" organisation på 1500 medlemmar till att bli en organisation med välmående ekonomi och 9000 medlemmar. Kan dom så kan vi!Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!