Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

OrganisationerKampen är inte slutförd

Själva förekomsten av en judisk stat i Mellanöstern är en nagel i ögat på länder och muslimska rörelser i området. Det stora problemet är att västvärlden inte tycks förstå allvaret i dessa rörelsers hot.

Med intelligens, uppfinningsrikedom och hårt slit har Israel kunnat skapa ett fritt, demokratiskt, pluralistiskt samhälle med en snabbt växande befolkning och hög levnadsstandard. Detta trots ett oerhört motstånd från angränsande länder och världen i övrigt. Den från början militärt svaga nationen har tvingats avsätta enorma resurser på försvaret för att kunna övervinna fiender som sökt dess utplåning. Vi, som är Israels vänner, har ofta med hjärtat i halsgropen följt utvecklingen i de tidigare krigen, då det verkligen inte varit självklart att Israel skulle gå segrande ur striden.

Men kampen är inte över. Israel kan inte för ett ögonblick slappna av och slå sig till ro. Själva förekomsten av en judisk stat i Mellanöstern är en nagel i ögat på länder och muslimska rörelser i området. De tre största hoten skulle kunna sammanfattas med: Iran, IS och Hamas. Från dessa är det ingen tvekan om att Israel, och då inbegripet det judiska folket, måste utraderas.

Irans marionett i Libanon, Hizbollahledaren Hassan Nasrallah, har sagt: "Om alla judar samlas i Israel, slipper vi problemet att jaga upp alla judar runt om i världen". Med andra ord är han tydlig med att det är det judiska folket som ska utplånas var de än bor. Enligt denna perversa logik stöder man att judarna samlas i Israel, för då blir det lättare att förgöra dem en gång för alla. Förmodligen har man Irans kommande atombomb i åtanke.

Det muslimska brödraskapets Gaza-gren Hamas har liknande tankar om Israel. En hög företrädare för Hamas, Mahmoud Zahar, sade 2011 enligt tidningen Arutz Sheva: "Ett fredsavtal skulle bara fungera som ett förspel till Israels förintelse". Han menade också att "Hamas skall inte erkänna Israel, eftersom det skulle upphäva rätten för nästa generation att befria landet." Målsättningen för Hamas är klar - Israel ska utplånas.

Det går att rada upp citat efter citat från dessa muslimska rörelser - alla handlar de om Israels destruktion. Det stora problemet är att västvärlden inte tycks förstå allvaret i dessa rörelsers hot. Man tror, likt den brittiska regeringen i slutet på 30-talet, att det går att förhandla med fienden. Då var det Nazityskland, nu är det Iran och Hamas som det ska förhandlas med. Alla sådana försök, för att citera Hamas själva, är "slöseri med tid och fåfänga strävanden". De talar ju klartext om vad de tänker göra med Israel! Varför lyssnar inte världens ledare?


Stefan Sturesson
AU-Ordförande Samfundet Sverige-Israel
Israels vänner i Sverige och övriga världen behöver bli effektivare än någonsin i att utgöra en stark motvikt till all vinklad, förvrängd och osann information om Israel-Palestina-konflikten. Ett skäl till att Samfundet Sverige-Israel bildades var att öka kunskapen om Israel och att öka förståelsen för Israel mot bakgrund av att det är omgivet av länder och rörelser som vill utplåna landet. Denna uppgift är nu viktigare än någonsin. Nu behöver vi tillsammans med andra Israelvänner mer än någonsin delta i den offentliga debatten om Israel och mellanöstern, skriva artiklar, anordna konferenser och föreläsningar, påverka våra politiker. Och vi behöver bli fler! Anmäl dig som medlem i Samfundet Sverige-Israel. Lättast gör du det på vår hemsida sverigeisrael.se. Det är dags att vi i Sverige på allvar engagerar oss i värnandet av Mellanösterns hittills enda fungerande demokrati.Textlänkar
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!