Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

OrganisationerEn europeisk vänförening startar

I december år 2013 möttes delegater från 15 länder i Wien för att diskutera möjligheten att bilda en europeisk vänförening med Israel. Initiativtagare var de tre tysktalande länderna dvs Tyskland, Österrike och Schweiz. Syftet med föreningen är att ge Israel en starkare röst i Europa.

De länder som deltog i konferensen förutom de tysktalande länderna och Sverige var Danmark, Finland, Norge, Frankrike, Italien, Holland, Rumänien, Serbien, Ungern, Belgien och Tjeckien. Sverige representeras av Annelie Enochson och undertecknad. Resultatet av mötet blev att man enhälligt beslöt att bilda en europeisk vänförening under namnet European Alliance for Israel, EAI. Formellt skall föreningen instiftas i Berlin under år 2015 samtidigt som Tyskland firar sina 50-åriga diplomatiska förbindelser med Israel.

På konferensen framkom att vänföreningarna i mycket har olika arbetssätt och inriktningar av sitt Israelarbete. Två arbetsgrupper tillsattes för att arbeta vidare med vilka frågor som EAI kan samarbeta om och hur det arbetet skall gå till.

Resultatet presenterades och diskuterades på det andra mötet som ägde rum i Bryssel i december förra året. Anslutna vänföreningar var nu utökade med England, Irland och Portugal.

En stark önskan är att vi arrangerar resor till Israel och visar ett Israel bortom konflikter.
Det blev bestämt att EAI skall ha sitt administrativa säte i Schweiz. En viktig men svår fråga som inte är löst är hur EAI skall finansieras framöver.

På mötet valdes en interimistisk styrelse med Corina Eichenberger-Walther som president. Corina är ordförande i den schweiziska vänföreningen. Samfundets ordförande Annelie Enochson var föreslagen att ingå i styrelsen men valde att tacka nej. Norden representeras i stället av Conrad Myrland från vår norska systerförening MIFF.

Till mötet kom också ambassadör Sammy Revel från israeliska utrikesministeriet. Han är chef för Europaavdelningen. Sammy Revel berättade att han är mycket glad att EAI bildas och förklarade varför just denna förening är så viktig. Det finns redan ett flertal europeiska vänföreningar med Israel i EU och Europa men ingen som representerar gräsrötterna som EAI gör.

Vi har tillsammans mer än 30 000 medlemmar och är förmodligen den största föreningen. Sammy Revel kom med många förslag på hur vi skall gå vidare med vårt stöd för Israel. En stark önskan är att vi arrangerar resor till Israel och visar ett Israel bortom konflikter.


Lotta Jansson, vice ordförande i Samfundet Sverige-Israel
Under det gångna året har EAI varit aktiv vid ett flertal tillfällen. Bland annat har uttalanden gjorts om Gazakriget, erkännandet av Palestina och om en Israel-utställning som UNESCO först tänkte ställa in. Uttalandena har undertecknats av alla vänskapsföreningarna.

På Samfundets årsmöte i Västerås den 8 - 10 maj kommer jag att berätta mer om EAI.

Jag vill avslutningsvis passa på att hälsa er alla välkomna till Samfundets Rikskonferens som äger rum i Västerås den 9 - 10 maj och inleds med en sabbatsmåltid på fredagen den 8 maj. Temat för årsmötet är ' Israel i stormens öga'. En av de största internationella experterna på islam, Raphael Israeli kommer att vara talare på konferensen. Fullständigt program kommer inom kort. Mer information finns på hemsidan.Textlänkar
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!