Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

OrganisationerErkännandet av Palestina som stat - rimligare att ställa krav först

Abbas är fredlig i sina uttalanden inför en västerländsk publik. Han har satsat på att vinna diplomatiska segrar snarare än militära. Men hur agerar Abbas inför en arabisk publik?

Lisa Abramowicz, generalsekreterare. Foto Karl Gabor
Den svenska regeringen bjöd in den palestinske presidenten Mahmoud Abbas till Stockholm den 9-11 februari. Det blev ett statsbesök på högsta nivå då även kungen och ärkebiskopen medverkade. Utrikesminister Margot Wallström hade inför besöket lovat att ställa krav på Abbas. De gick ut på att "avstå från våldshandlingar och att arbeta på alla sätt konstruktivt". Samtidigt konstaterar utrikesministern i tidningen Världen idag (6/2) att "president Abbas alltid varit tydlig i sitt avståndstagande från våld". Stämmer det?

Jo då, Abbas är fredlig i sina uttalanden inför en västerländsk publik. Abbas har satsat på att vinna diplomatiska segrar snarare än militära, eftersom han är insiktsfull nog att inse att Israel inte kan besegras på slagfältet. Men hur agerar Abbas inför en arabisk publik? För den som följer Abbas regering, den Palestinska Myndigheten (PA) på nätet finns gott om bevis för att de inte förbereder sitt folk på fred. Några exempel:

-2009 uppkallade Abbas ett datacenter efter Dalal Mughrabi, som dödade 37 israeler i en bussattack 1978.

-2010 hyllade Abbas Muhammad Oude som en "underbar broder". Oude var hjärnan bakom terrordådet vid OS i München 1972 då elva israeliska idrottsmän dödades.

-2013 utdelade Abbas en hedersmedalj till Nayef Hawatme, ledare för DPFLP, som utförde en rad terrordåd med många dödsoffer under 70-talet.

-Torg, skolor, sommarläger och andra offentliga platser namnges efter terrorister som utfört dödliga attacker mot civila israeler. Dessa ceremonier leds av Abbas eller hans ministrar.

"Snarare är budskapet från Sverige till Abbas och omvärlden att allt är Israels fel och att PA inte behöver ändra någonting.
Fatah, det största partiet i PA, uppmuntrar öppet till alla typer av våld mot israeler. Ett färskt exempel är att köra in med bil i israeliska folkmassor. Denna form av terror hyllades på Fatahs Facebooksida (6/11-14) med en teckning och kommentaren "Tryck på gasen i 199 km/timmen för Al Aksa". Detta parti kallade de svenska Socialdemokraterna för "sitt kära systerparti" på sin senaste kongress.

PA försöker inte förbereda sitt folk på fred och samexistens med Israel. Det upprepas att Israel inte har rätt att existera, att konflikten är en religiös strid för Islam, och att Israels grundande var en imperialistisk handling. Israels förstörelse sägs vara oundvikligt och en palestinsk plikt. Dessa budskap sprids även till barnen. De uppmuntras att kasta sten mot israeler. Palestinska skolböcker förskönar våldet. Här är några exempel:

- Vi ska dö så att vårt land måtte leva.

- Se inte ockupanten som mänsklig.

- Dina fiender söker liv, medan du söker död.

Enligt PA har judarna har ingen historisk anknytning till landet. Så sent som i år hävdades det på PA tv att Bibeln egentligen handlar om palestinierna! Och Israel skapades av kolonialmakterna för att bli av med sina judar.

Tvåstatslösningen hedras främst i internationella sammanhang. Ett erkännande av Israel som judisk stat hånas. Samtidigt fastställs Palestina som en arabisk och muslimsk stat, grundad på Sharía i Palestinas konstitution.

Men Wallström hoppas att besöket kan användas till att "förbereda en återupptagen fredsprocess". Har erkännandet bidragit till detta? Snarare är budskapet från Sverige till Abbas och omvärlden att allt är Israels fel och att PA inte behöver ändra någonting. Hade den svenska regeringen ställt sina krav (som i P1 sedan blev - "vi ska tala om det" ) på palestinierna först och de hade uppfyllts, hade ett svenskt erkännande varit rimligt.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!