Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

OrganisationerEtt fatalt misstag

För några veckor höll jag ett föredrag på Västerås Stadsbibliotek med titeln "Israel i stormens öga". Jag beskrev hur det ser ut i Israels närmaste omvärld.

Hur stora delar av arabvärlden upplever folkresningar, uppror, religionskrig, folkfördrivning och andra hemskheter. Miljontals människor är på flykt, många mördas och förnedras på det mest bestialiska sätt. En extremt våldsam jihadist-rörelse stormar fram i Syrien och Irak och lägger byar och städer under sig. Mitt i denna "storm" befinner sig det lilla landet Israel, där folket under lugna och ordnade former väljer sin regering, där olika folkgrupper och religioner samsas sida vid sida, där man har frihet att uttrycka sina åsikter som man vill, där man åtnjuter en växande välfärdsstats frukter. Ta bara t ex sjukvården. Vilken fantastisk sjukvård man har i världens läkartätaste land! Så mitt i diktaturernas Mellanöstern ligger den blomstrande landet som en paradisö i ett stormande hav. Därmed inte sagt att allt är perfekt i landet, jag är väl medveten om alla de svåra utmaningar som landet har att kämpa med. Men det är ändå förvånande, närmast obegripligt, att inte världen ser allt det goda som Israel står för.

Vad är det som gör att sympatierna mer och mer går över till den palestinska sidan? Har vi sett ett enda modigt steg mot fred och försoning från den palestinska sidan? Jag har det i varje fall inte. Någon kanske påminner om Oslo-avtalet. Ja visst, på den tiden hoppades jag också att freden var möjlig. Men Yassir Arafat visade sig vara en tvetungad ledare. För sina egna talade han demagogiskt om fortsatt väpnad kamp, för västvärlden talade han försoning. Och det visade sig snart för vilka han talade sanning. 20 år senare är freden mer avlägsen än någonsin, och det är inte Israels fel.

Den stat man vill erkänna har aldrig existerat och fortfarande har den inga fastställda gränser. Från delar av de områden man behärskar bedriver man ett destruktivt terrorkrig mot Israel.
Hur är det då möjligt att den nya svenska regeringen väljer att erkänna den palestinska staten? Vilken stat kan man fråga sig? Var går gränserna och är den blivande staten överens med sina grannar om dessa? Har den erkänt Israel som judisk stat? Var ska landets ledning ha sitt säte? Har den kontroll över sitt territorium? Har den ett fungerande styrelseskick? Detta är frågor som enligt normala internationella regler avgör om en stat kan erkännas.

Den stat man vill erkänna har aldrig existerat och fortfarande har den inga fastställda gränser. Från delar av de områden man behärskar bedriver man ett destruktivt terrorkrig mot Israel, ett krig som går ut på att helt få bort israel från kartan. Ändå kunde en palestinsk stat blivit till redan 1947 om man likt judarna tackat ja till FNs delningsplan. Men man tackade nej därför att man också ville ha judarnas tilldelade område, det nuvarande Israel. Istället för att stärka fredsmöjligheterna genom ett erkännande uppmuntrar den svenska regeringen de kompromisslösa krafterna i den omaka palestinska ledningen, bestående av Fatah och Hamas. Dessa kan nu sätta sig med armarna i kors och vänta på att Israel ska tvingas att gå med på en gränsdragning som passar palestinierna, men blir omöjlig för israelerna att gå med på av säkerhetsskäl.

Samfundet Sverige-Israel sitter inte overksamt när regeringen tänker begå ett fatalt misstag. Vi har redan engagerat oss genom att skriva till statsministern, deltagit i debatten i media och tänker även ta upp frågan i vår kommande rikskonferens i Västerås 8-10 maj nästa år. Samfundet bildades 1953. Idag, drygt 60 år senare, behövs det mer än någonsin. Du som inte är medlem, stärk vår röst genom att ansluta dig till Samfundet. Vi arbetar hela tiden för att öka förståelsen för Israel och ska göra allt som står i vår makt för att förhindra att Sverige går fel väg i Israel-Palestina-frågan.
Stefan Sturesson, AU-Ordförande Samfundet Sverige-IsraelTextlänkar
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!