Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

OrganisationerHälsning från Samfundet Sverige - Israel

Denna sommar har varit varm, solig och med många bad för oss här i Sverige. Sällan har i alla fall västkusten haft en sådan fin sommar med temperaturer uppemot 30 grader dag efter dag och badtemperaturer på runt 22 grader.

I skarp kontrast till denna svenska idyll och sommarledighet har vi smärtsamt tagit del av kriget mot Hamas som Israel kämpat med sedan i början av juli månad. Hamas är en terrororganisation vars mål är att Israel med dess nuvarande befolkning inte längre skall finnas. Hamas är också en totalitär organisation som förtrycker befolkningen i Gaza, ignorerar mänskliga rättigheter, och är associerade med andra terroristorganisationer som ISIS i Irak/Syrien. Det Israel gjort är att slå ut Hamas tunnelsystem och vapenlager för att minska och få ett slut på raketskjutningarna från Gaza så att den israeliska befolkningen skall få leva i lugn och ro. För mig är det självklart att Israel har rätt att försvara sitt land och sin befolkning och en gång för alla göra sig av med alla Hamastunnlar. Tunnlar, där terrorister och självmördare tar sig in i Israel med avsikt att kidnappa israeler. Dessa tunnlar är byggda av cement som Hamas fått för att bygga skolor, bostadshus, sjukhus och så vidare, medan man i Israel använder cement till att bygga skyddsrum för sin befolkning. Kontrasten mellan terroristorganisationen Hamas och staten Israel är slående. Som en IDF-talesperson sa: "Israel skyddar sin befolkning med vapen, Hamas skyddar sina vapen med sin befolkning". Att använda sin befolkning som mänskliga sköldar, och använda sjukhus och skolor som vapenlager är ett krigsbrott.

Samfundet Sverige - Israel ingår sedan något år tillbaka i ett nybildat nätverk av likasinnade vänskapsorganisationer runt om i Europa som kallas European Alliance for Israel. Denna sommar har kontakterna oss emellan varit många och vi har på olika sätt försökt att hjälpa varandra med information om Hamaskriget och att vara aktiva i våra länders olika medier.

För mig är det självklart att Israel har rätt att försvara sitt land och sin befolkning och en gång för alla göra sig av med alla Hamastunnlar.
Samfundet Sverige - Israel har som uppgift att öka kunskapen och förståelsen för landet Israel och utveckla kontakterna länderna emellan. Denna sommar har detta verkligen behövts.

I maj hade Samfundet sin årliga konferens på den vackra ön Öckerö utanför Göteborg. Vi hade intressanta talare som ambassadören Isaac Bachman och hans fru Osnat, terrorforskaren Magnus Norell, Lars Adaktusson, Ulf Cahn, Gulan Avci, Sigmund Soback från Magen David Adom med flera. Samfundet har nu 21 lokalavdelningar och uppemot 3000 medlemmar. Men vi behöver bli betydligt fler för att vända trenden i Sverige. Vår "systerorganisation" i Norge MIFF (Med Israel For Fred) har nu över 7800 medlemmar. Vår ambition är att bli lika stora, minst! Denna sommar visar att vi verkligen behövs som en vänskapsorganisation mellan Sverige och Israel. Anmäl dig som medlem du också!

Annelie Enochson
Ordförande i Samfundet Sverige - IsraelTextlänkar
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!