Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

OrganisationerJa, krig är förfärliga, även de rättfärdiga

I skrivande stund ser det ut som om sommarens Gazakrig avslutats. Krig är per definition förfärliga, och detta är inget undantag. Samtidigt är det inte svårt att förstå att Israel såg kriget som nödvändigt. Det har också ett mycket brett stöd i den israeliska befolkningen.

Foto Karl Gabor
Det var ett krig som Hamas påbörjade i juni och därefter eskalerade. Andra militanta grupper har också deltagit, som Islamiska Jihad men det är Hamas som styr enväldigt på Gaza. I skrivande stund har fler än 3500 raketer och missiler riktats mot Israel. USA, FNs generalsekreterare Ban Ki-Moon och EU inklusive Carl Bildt har uttryckt förståelse för att inget land kan tillåta beskjutningar och terrorattacker mot sin civilbefolkning.

Hamas hävdar att det är på grund av blockaden mot Gaza som de sett sig "tvungna att skjuta mot Israel". Stämmer det?

2005 lämnade Israel Gaza. Ockupationen avslutades. Detta sågs som en seger av Hamas som började attackera södra Israel och de gränsövergångar som används för personer och varor. Situationen förvärrades ytterligare efter Hamas statskupp mot PLO 2007. Blockaden infördes för att förhindra införsel av vapen och krigsmateriel. Den har aldrig varit total. Förnödenheter har införts även under brinnande krig. Vad skulle Hamas kunna göra för att få blockaden lyft? Jo,

Att gå med på den s.k. Kvartettens (EU, USA, Ryssland och FN) krav:

  • Att erkänna Israel
  • Att sluta beskjuta Israel
  • Att erkänna tidigare ingångna avtal

Inget av dessa krav har uppfyllts. Hamas anser hela området, inklusive Israel inom Gröna Linjen "ockuperat". Israel ska försvinna och judarna ska dö, enligt dess program.

Gazakriget har varit huvudinslag i media i sommar. Rapporteringen har oftast målats i svart/vitt med den underförstådda devisen "Israel är förövaren och skyldigt till alla dödsoffer på Gaza". När Israel svarat på eld från Gaza läser vi rubriker som "Israel har utfört flyganfall mot Gaza". I en bisats i brödtexten kanske det står "efter raketbeskjutningar från Gaza". I bästa fall. Nu, när vi förhoppningsvis ser slutet på kriget, kommer fakta fram, främst internationella) som nyanserar dessa nidbilder. Den främsta anledningen till de många dödsoffren var att Hamas byggde tunnlar för att attackera israeler istället för att bygga skyddsrum till sitt folk. 40% av Hamas budget användes till avancerade tunnelsystem. Israel har satsat på effektiva skyddsrum för sitt folk. I kombination med försvarssystemet Järnkupolen har detta medfört att mycket få israeler har dödats.

Hamas använde sig av mänskliga sköldar, något man erkänt i Al Aksa TV (Hamas TV-station). Vidare beordrade Hamas Gazas ministerier och reportrar att kalla alla dödsoffer för civila. Bilder av döda eller skadade barn har förekommit rikligt, men aldrig av unga militanta män. Hot riktades mot de reportrar som försökte rapportera professionellt, enligt bland andra Foreign Press Association. Vapendepåer och avfyrningsramper placerades i skolor, sjukhus och FN-byggnader. En stor del av de raketer som riktats mot Israel har hamnat i Gaza. Hur många offer har det förorsakat?

I stora delar av Mellanöstern regerar krig, massmord och kaos. Men på medias debatt- och kultursidor, sociala media och i demonstrationstågen är kritiken, och hatet, riktat främst mot Mellanösterns enda verkliga demokrati, Israel. Det har också spillt över i en kraftig antisemitism riktad mot judar i Sverige. Det är mycket oroande.

Lisa Abramowicz, GeneralsekreterareTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!