Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

OrganisationerDen gamle kibbutznikens berättelse

Skriver det här från en resa med Samfundet i Israel, alla intryck är purfärska och ocensurerade.

Jag tror inte jag någonsin kommer att glömma den gamle bonden på kibbutzen Misgav Am, längst i norr, på gränsen mot Libanon. Han är 74 år och har bott i Israel sedan han var ung. Som 21-åring kom han hit från Ohio för att vara med och bygga upp landet. Han gick in i försvarsstyrkorna som fallskärmsjägare. Sedan lärde han sig bruka jorden och kom till kibbutzen för att sätta plogen i jorden och få marken att grönska. Han har levt i årtionden vid en gräns där det varit krig och terrorattacker. Gång på gång har kibbutzen tvingats skjuta inkräktare som kommit för att döda dess invånare, bara för att de är judar. Det här är inte områden som "ockuperades" 1967, det här är israeliskt område som erkänts av världssamfundet.

- Är du rädd?, frågade vi.

- Nej, svarade han och skrattade, "varför skulle jag vara rädd? Jag har haft ett bra liv och är nöjd med det. En dag måste vi alla se döden i ögonen.

- Israel är mitt hemland. Det är inte någon annans land. Libanon, Syrien, Jordanien och Irak är moderna skapelser efter första världskriget. Israel däremot är ett gammalt land, vi fanns här för 3000 år sedan. Det har aldrig funnits någon annan stat där Israel ligger i dag. Något Palestina har aldrig funnits, och ändå bildades en palestinsk stat 1922 när Transjordanien avskildes från Palestina-mandatet.

Ja, Ariel berättade mycket mer, och hans sätt att tala grep mig. Här talade en judisk gammal man fritt ur hjärtat, och det han sa var rättframt och ärligt.

- Vad än världens ledare säger, så rubbar det inte det faktum, att detta är vårt hemland. Vi har kommit hem. Ingen kan köra ut oss härifrån. Vi är beredda att försvara vårt lilla land med våra liv.

Sedan berättade han hur glad han var att en grupp svenskar kommit till kibbutzen.

- Vi har hört mycket om antisemitismen i Malmö. En av mina vänner åkte dit för att se tennismatchen mellan Israel och Sverige. Han berättade att det var som att åka till Gaza. Just därför är vi så glada att ni kommer hit, att det finns vänner även i Sverige. Jag är gammal och orkar inte åka till er, men ni kan ta grupper hit, så kan jag berätta för dem. Sedan får de berätta för andra. Det är så vi måste förändra situationen.

Det här grep tag i mig. Vi är några tusen organiserade Israelvänner. Vi kan nå mångfalt fler genom att skriva artiklar, ordna möten och använda sociala medier. Och inte minst ta fler svenskar till Israel. Ett tips inför nästa resa, lägg gärna in Misgav Am i ert program.

Stefan Sturesson
AU-ordförande Samfundet Sverige-IsraelTextlänkar
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!