Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

OrganisationerObalanserad Israelkritik

Som generalsekreterare i föreningen Svensk Israel-information behöver man sällan vara utan arbetsuppgifter. Oavsett vad som händer i världen rapporteras och kommenteras det mycket om Israel i media. Oftast är det på ett obalanserat och ibland rent illvilligt sätt. Det vanligaste är helt enkelt att man låter anklagelser och förtal staplas i reportagen utan att någon israelisk talesperson får komma till tals.

Foto Karl Gabor
Vi har hört otaliga rapporter i snäsiga tonfall om hur Israel ville förhindra ett avtal mellan Iran och FN:s Säkerhetsråds permanenta medlemmar plus Tyskland (5+1) om Irans kärnteknikprogram. Sällan har det i svenska media rapporterats varför Israel är skeptisk till detta avtal, som till exempel att Israel är det enda landet som Iran hotar med utplåning, och inte en gång utan många gånger. Likaså att IAEA inte har fått undersöka alla platser där man misstänker att kärnvapenutveckling sker och att det föreligger misstankar om att en sådan taktik kan komma att brukas även framöver.

Under pågående förhandlingar i november 2013 kallade den andlige ledaren Khamenei (den verklige makthavaren i Iran) Israel för den "ondskefulla, rabiessmittade hunden i regionen", att "israeler kan inte kallas människor", att "Israel är dömt att gå under". De människomassor han talade inför svarade med att skrika: "Död åt Amerika. Död åt Israel".

Saudiarabien och Gulfstaterna är också skeptiska till Irans intentioner och detta avtal, som inte innebär att ärkefienden Iran går tillbaka till ruta ett i sin kärnteknikhantering avseende urananrikning, utan fryser den vid nuvarande nivå. Notera - dessa stater hotas inte av utplåning av Iran, det gör Israel. Ledarkommentarerna har dock genomgående varit mer balanserade än reportrarna.

Men hur är det då med politiker på högsta nivå? Jag intervjuades i en debatt på Studio Ett (P1) den 25 november om avtalet och påpekade då att retoriken från ledaren Khamenei inte har ändrats mot Israel. Intervjun klipptes in i debatten eftersom jag befann mig på ett tåg. Då kommenterade utrikesminister Carl Bildt att "retoriken mot Israel har tonats ner på senare tid". Men det stämmer ju inte!

Det är min absoluta övertygelse att denna nästan ständiga, negativa särbehandling av Israel - som är en demokrati och en rättsstat - ger avtryck hos den svenska befolkningen i stort. Inte bara mot Israel utan också emot judar i Sverige, vilket bevisas av flera undersökningar från BRÅ.

Jag hörde nyligen om en ungdom från Stockholmsområdet som av sin lärare på en lektion fick höra att "Israel behandlar araberna precis som Nazityskland mot judarna ". Denna oerhörda lögn serveras utan några historiska fakta. Tillika är ett sådant uttalande antisemitiskt enligt EU:s och USA:s definition. Pappan till ungdomen ifråga har diskuterat detta med lärare och rektor. Att det över huvud taget ska behövas är ett dåligt tecken.

Lisa Abramowicz, GeneralsekreterareTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!