Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

OrganisationerSamfundet satsar på att nå alla hushåll i Sverige

Åratal av enögd Mellanösternbevakning, där Israel ofta fått stå i skamvrån, har gjort att Israel fått en skev och oförtjänt negativ bild hos det svenska folket. Här har alla medier, från TV och radio till dagspressen, en del av skulden. Dessutom är det generellt sett svårt att få in motinlägg. Debattörer inom Samfundet Sverige-Israel eller andra israelvänliga organisationer vittnar om att deras motinlägg vanligen refuseras.

Med inspiration från ett tidningsprojekt i Norge, har därför Samfundet beslutat sig för att satsa på en informationstidning om Israel och Mellanösternkonflikten. Tidningen, som ska innehålla rak och saklig information, är tänkt att distribueras till alla hushåll i Sverige. Men är detta möjligt frågar sig kanske många som har insikt i Samfundets magra ekonomi? Nej, det är sant, Samfundet har inte de resurser som krävs. Det handlar om åtskilliga miljoner kronor för tryckning och distribution. Men det hade inte föreningen MIFF (Med Israel För Fred) i Norge heller när de startade ett liknande projekt för några år sedan. När folk i Norge såg att MIFF satsade på något stort och viktigt trädde gåvogivare och donatorer fram som gjorde det möjligt att förverkliga visionen. Inom Samfundet Sverige-Israel tror vi därför att motsvarande kan ske även i Sverige.

Egentligen borde det vara ett nationellt intresse att nå allmänheten med saklig information om en så omtalad och långvarig konflikt som den mellan Israel och palestinierna. När det gäller nazisternas utrotningsförsök på judarna har staten kostat på en hel bok om vad som hände. Men när det gäller utrotningsförsöken på judarnas enda lilla stat, finns det inga pengar för att informera. I sammanhanget kan nämnas att Palestinagrupperna fått stora SIDA-bidrag för att informera om sin syn på konflikten. Denna information har även av SIDA självt i efterhand bedömts som "olyckligt partisk". Men för den Israelvänliga sidan finns inga offentliga medel hur saklig vi än försöker göra informationen. Återstår alltså att vädja till de enskilda välgörare som vill göra en insats för den goda sakens skull.

Tidningen om Israel är redan under produktion. Under 2014 hoppas vi att kunna börja trycka och distribuera. Om vi lyckas beror på er alla som kämpar för Israels sak.

Stefan Sturesson
AU-ordförande Samfundet Sverige-Israel Riksorganisationen


Samfundet Sverige-Israels årskonferens 2014 äger rum den 10 maj på Nimbus konferensanläggning på Öckerö. För information och anmälan, kontakta Inga-Lill Sundström, 0920-80161, 070-679 94 48, info@sverigeisrael.org


Följ med på Samfundets resa till Israel den 26 mars till 2 april. Vi bor i Tel Aviv hela veckan och gör utflykter norrut till Cesarea, Haifa, Acco och Rosh Hanikra ända uppe vid gränsen till Libanon. Vi reser också söderut ner genom Negevöknen till Masada och Döda havet. Jerusalem besöker vi förstås och även intressanta platser i Tel Avivs närhet. En stad vi gärna vill visa er är den mycket gamla staden Ramle.

Upplysningar: Lars Åke Hallin, email: lars-ake.hallin@swipnet.se eller 08 7126139.Textlänkar
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!