Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

OrganisationerHälsning från Samfundet Sverige - Israel

Denna sommar kommer vi nog att minnas som en av de finaste, mest soliga och varmaste som vi haft på länge. Många av oss har njutit av sol, bad, vänner och kanske gjort någon god utflykt till något av våra grannländer. Samtidigt har under denna sommar mycket hänt i Israel och i dess grannländer. EU har gjort två uppmärksammade beslut som berör Israel.

Det goda beslutet är att EU äntligen bestämt sig för att terrorstämpla Hizbollahs militära gren. Det kan vara svårt att särskilja den militära/politiska grenen från den sociala, om det överhuvudtaget går. Men det är ett steg i rätt riktning.

Det andra beslutet som EU antog i juni är inte lika positivt och kan innebära framtida problem i kontakterna mellan EU och Israel. EU-direktivet innebär nya riktlinjer för EU´s medlemsstater, vilka i alla framtida avtal med Israel skall ha en klausul om att Västbanken, Golanhöjderna, Gazaremsan och östra Jerusalem inte är en del av Israel och att avtalet därför inte gäller där. Kan tyckas besynnerligt att EU särskiljer och särskriver in speciella avtal just för Israel och detta när det inte finns något fredsavtal mellan dessa länder/områden och därför inga klara gränser. Vidare har många palestinier arbete i israeliska företag på Västbanken. Skall då dessa i framtiden bli arbetslösa för att EU inte vill köpa dessa produkter?

Det kan tyckas att EU skulle lägga mera eller i varje fall lika mycket energi på att få ett slut på kriget i grannlandet Syrien som på att skapa tokiga klausuler för Israel. Proportionerna känns något fel minst sagt. Israeler kan inte som vi i Sverige åka på semester till alla sina grannländer. Det råder kaos och krig i flera av dem. Kriget i Syrien eskalerar och nu har den första svenska medborgaren också blivit självmordsmördare i provinsen Homs i Syrien. Mellanöstern kommer allt närmare oss i Sverige. Därför är jag glad för att Samfundet Sverige - Israel finns som en röst för Israel. I år firar Samfundet 60 år som organisation. Samfundet bildades i riksdagshuset genom ett upprop av historieprofessorn Hugo Valentin. Uppropet hade följande ordalydelse:

"I Sverige finns ett starkt, på olika sätt manifesterat intresse för staten Israel. Den svenska pressen ägnar detta land stor uppmärksamhet och många svenskar har börjat besöka landet. De intryck de medfört därifrån har på olika sätt delgivits den svenska allmänheten. För att på olika sätt verka för ökat andligt utbyte de båda länderna emellan och för närmare kännedom i Sverige om Israel har en sammanslutning bildats, kallad Samfundet Sverige-Israel."

Intresset för Israel finns "på olika sätt" i Sverige idag . Samfundet ser behovet med att öka utbytet och kunskapen mellan länderna som lika aktuellt 2013 som det var 1953.

Annelie Enochson
Riksdagsledamot och ordförande i Samfundet Sverige-Israel, RiksorganisationenTextlänkar
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!