Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

OrganisationerNever ending story

Jag upphör aldrig att förvåna mig över vad aktivister, främst bland vänstern i Sverige, finner värt att agera för när det gäller världshändelserna.

Foto Karl Gabor
Det verkar som om det finns en nerv som sätts igång när Israel på något vis är inblandat. Grannländerna kan stå i brand, som Syrien för närvarande, med 100 000 dödade, mångdubbelt flera skadade, tiotusentals försvunna och över 2,5 miljoner på flykt. Kriget ser också ut att spilla över på Libanon. Blodiga revolutioner och kupper kan avlösa varandra som i Egypten och Libyen och andra länder i området, för att inte tala om i övriga världen. Men det som främst triggar svenska aktivister är Israel i förhållande till palestinierna. Intresset för palestinska öden verkar däremot totalt somna in när palestinier dödas, skadas, fängslas, diskrimineras eller tvingas fly från arabländerna, inklusive de palestinska områdena.

Föreningen "Ship to Gaza" har gjort flera misslyckade försök att bryta Israels sjöblockad mot Gaza. En blockad som för övrigt den av FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon tillsatta kommissionen fann vara laglig i september 2011. Blockaden har lättat betydligt sedan 2010. Bara under vecka 28 fördes över 45 000 ton varor in till Gaza, inklusive byggnadsmaterial, bränsle och konsumtionsvaror. Även möjligheterna för export från Gaza har lättat. På en dag (14 juli) exporterade Gaza ca 600 kilo kryddor.

Bara under en vecka fördes över 45 000 ton varor in till Gaza, inklusive byggnadsmaterial, bränsle och konsumtionsvaror.
Det finns ingen anledning att skönmåla situationen, men den har förbättrats. Till exempel har fiskegränsen utökats sedan minikriget i november 2012 från tre sjömil (4,8 km) till sex sjömil (9,6 km). En tillfällig återgång gjordes i mars på grund av intensiv raketbeskjutning från Gaza mot Israel men i maj lyftes begränsningen, något som inte uppmärksammades i svenska media. Egypten har för övrigt helt stängt sin gräns mot Gaza sedan president Mursi avsattes den 2 juli.

Nu har i alla fall Ship to Gaza hittat ett nytt sätt att försöka bryta det som är kvar av Israels blockad. Projektet heter Gazas ark och innebär att en palestinsk båt lämnar Gazas hamn för att exportera varor till omvärlden. Båten beräknas avsegla i slutet av september. Naturligtvis är det inte lasten som är det väsentliga. Talespersonen Charlie Andreasson säger i klartext på Ship to Gazas hemsida att avsikten är att förklara "Gazas hamn öppen för trafik" och att "bryta belägringen inifrån". Syftet kan bara vara att provocera den israeliska marinen att agera på något sätt för att åter rikta världens ögon på Gaza. Jo, den israeliska marinen lär nog agera, med största försiktighet. För blockaden lär fortsätta, då Hamasregimen i Gaza vägrar sätta sig vid förhandlingsbordet och diskutera med Israel om hur den kan lyftas på ett sätt som gynnar båda parter.

Det Israel begär av Hamas är att vapensmugglingen och raketattackerna ska upphöra. Om denna rimliga begäran tiger Ship to Gaza.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!