Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

OrganisationerJag är en stolt lobbyist för Israel!

Min förenings, Svensk Israel-Information uppgift är att nyansera, informera om och balansera den bild av Israel som media, inklusive public service, förmedlar. Det tråkiga är att vi behövs.

Foto Karl Gabor
Lobby och lobbying har en dålig klang i svenska öron, inte minst på grund av hur begreppen används i svenska media. De associerar lobby till rika och mäktiga organisationer, ofta med utländska intressen i ryggen, som på skumma vägar försöker påverka politiker och den allmänna opinionen. Stämmer det?

Lobbyorganisationer är helt enkelt intresseorganisationer. De informerar om, kampanjar för och driver sina hjärtefrågor. Sådana finns det gott om, både här och utomlands, åtminstone i demokratiska länder.

I diktaturer får inte organisationer med en dagordning som skiljer sig märkbart från makthavarnas, verka ostraffat. I Sverige finns det gott om dem, inte sällan subventionerade av skattebetalarna (dock inte Svensk Israel-Information).

Fast de kallar sig oftast inte för en lobbyorganisation, utan för en ideell förening, en solidaritetsrörelse eller intresseorganisation som arbetar för ett gott ändamål. Bland dessa grupper märks allt från Amnesty, Djurens vänner, Palestinagrupperna till facken, PRO, Svenskt Näringsliv och olika tankesmedjor.

Varför behövs då Svensk Israel-Information? Som en motvikt till den ofta bristfälliga Israelrapporteringen, då den i de flesta media kännetecknas av en grovt vinklad bild av Israel, där reportagen ofta präglas av ensidighet eller underlåtelse att rapportera relevanta fakta.

Sällan intervjuas israeliska talespersoner (det är "pro-israeliskt" fick Lars Adaktusson erfara under sin tid som SVTs reporter i Mellanöstern) medan däremot uttalanden från Hamas och Palestinska myndigheten ofta tas som om det vore kalla fakta. Dessa två organisationer granskas för övrigt mycket sällan i media.

När påståenden om israeliska "övergrepp" visar sig vara felaktiga eller överdrivna, kommer det mycket sällan en rättelse. Israel är ett rättssamhälle och en öppen demokrati i en region där underskottet på det området är enormt.

Trots detta är bilden av Israel dålig, sämre än många diktaturers. Enligt en nylig undersökning är 67 procent av svenskarna negativa till Israel, vilket är mycket mer än EU i övrigt.

Är det på grund av ockupationen? Andra ockupationer eller omstridda områden som typ Tibet/Kina, Västsahara/Marocko, norra Cypern/Turkiet för att ta några uppenbara exempel rapporteras det inte ifrån på långa vägar på det sätt som Israel utsätts för.

Ändå har dessa länder betydligt sämre skäl än vad Israel har till att kontrollera dessa omstridda områden. Och märk väl - inget av de ovan nämnda länderna har någon avsikt att avstå ifrån några områden över huvud taget.

Oavsett vad det finns för grumliga skäl till en oprofessionell rapportering så behövs motvikter och Svensk Israel-information utgör en del i det arbetet.

Lisa Abramowicz, GeneralsekreterareTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!