Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

OrganisationerDet finns ingen nation som diskuteras så enögt som Israel

Man slutar aldrig förvånas över att de flesta inte kan prata om landet utan att diskutera "konflikten". I skrivande stund befinner jag mig i New York för ett studieprogram i FN. Under de dagar jag varit här, och Israel kommit på tal, har det uteslutande handlat om landets relation till Palestina. Men det är inte bara i FN som Israel diskuteras utifrån ett konfliktperspektiv. Precis samma sak möter vi gång på gång i Sverige.

Det är synd att ett så endimensionellt sätt att beskriva ett land blivit det rådande. Och lika synd är det att vi så sällan får se eller höra andra berättelser om Israel eller om israeler. Därför blev jag desto gladare när jag i våras såg den fantastiska dokumentärfilmen Ett barns hjärta som sändes i SVT. Filmen beskriver hur den kristna hjälporganisationen Shevet Achim i Jerusalem arbetar för att ge barn som saknar adekvat vård i hemlandet gratis behandling av israeliska läkare. Organisationen hämtar också regelbundet sjuka palestinska barn från Gaza och Västbanken. Kristna, judar och muslimer arbetar här tillsammans under mottot "ett barn är ett barn och ett hjärta är ett hjärta".

Jag fick höra om projektet Save a Child´s Heart år 2007 och blev redan då berörd av det arbete som görs för hjärtsjuka barn, men att se filmen rörde verkligen mitt hjärta. Dels var det fantastiskt att se hur barnen fick möjlighet att leva men det var också starkt att se alla engagerade människor som satsar - helt ideellt - för att hjälpa dessa barn.

Save a Child´s Heart är ett mångårigt och väl etablerat projekt, i själva verket ett av de viktigaste i världen när det gäller avancerad hjärtkirurgi för svårt sjuka barn i utvecklingsländer. Här finns banbrytande medicinsk forskning som omsatts i praktisk hjälp för några av de svårast hjärtsjuka barnen i världen - inte minst många från Gaza och Västbanken.

Nio månader efter det att filmen visades uppmärksammas nu den svensk-iranske journalisten Nima Dervish och journalisten Shian Saidis. Heder åt Svenska Dagbladets ledarsida som skrev några rader om den utmärkelse som filmarna fått. Alla vi som saknar den flerdimensionella diskussionen har också fortsättningsvis ett viktigt val att göra; att fortsätta lyfta fram andra sidor och andra bilder av Israel. Det kan handla om kultur, om innovationer, om hjälpinsatser eller något annat positivt som sker i Israel. Det enda valet vi inte har är att vara tysta.

Elisabeth Svantesson, Ordförande Samfundet Sverige-IsraelTextlänkar
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!