Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

OrganisationerIsrael är fantastiskt!

Den 2 september i år fick jag glädjen att tala om något annat än den israelisk-arabiska konflikten. Det var på en manifestation för Israel på Sergels torg i Stockholm som eldsjälen Annika Hernroth-Rothstein hade anordnat. Cirka 700 personer deltog.

Foto Karl Gabor
Jag berättade om hur Israel, mot alla odds, gjort fantastiska framsteg mot bakgrund av att de under dess 64-åriga existens, sju krig, fyra beväpnade konflikter, 14 000 raket- och granatattacker, över 170 självmordsbombningar, tusentals terrorattacker och tusentals attacker som stoppades innan de kunde göra någon skada, förlorat 23 000 soldater och säkerhetspersonal som gett sina liv för Israels försvar.

Trots detta har Israel inte brutits ner, inte förlorat hoppet utan lever vidare som en liberal, demokratisk stat med lika rättigheter för alla sina medborgare. De arabiska minoriteterna är representerade med cirka 15 procent i Knesset, det finns arabiska ledamöter i Högsta domstolen och i regeringskansliet inklusive diplomater, och många arabiska läkare, universitetsprofessorer och forskare.

Israel har integrerat invandrare från 160 länder och har ändå lyckats skapa en nationell identitet. Israel har den största invandringen i världen i förhållande till sin folkmängd. Samtidigt hör Israel till de mindre länderna i världen, 153:e plats i storleksordning, ungefär så stort som Småland, med mindre än en tusendel av världens befolkning

Israel är den enda judiska staten och den behövs för att inte judar återigen ska befinna sig i den situation de gjorde på 1930- och 40-talen i Europa och som judarna från Arabvärlden på 1940- och 50-talen. För även efter Andra Världskriget var det svårt för judar att få invandra till andra länder än Israel.

Israel ligger i framkant när det gäller vetenskap, särskilt medicin, IT, ekologisk hållbarhet, vattenanvändning, avsaltning av havsvatten och solkraftverk. Detta gäller inte minst medicinsk teknik. Nyligen har israeliska forskare utvecklat ett strålningsfritt diagnostiskt instrument för upptäckt av bröstcancer som kan ersätta mammografi.

En israelisk ingenjör har utvecklat en droppmetod för konstbevattning och konstgödning. Mobilt telesvar (Voicemail) utvecklades i Israel och de flesta stora IT-företagen har utvecklingsbolag i Israel.

Israel har proportionellt fler forskare i arbetskraften än resten av världen, 145 per 100 000.

Israel har haft en god ekonomisk utveckling under en tid när de flesta länder i världen har drabbats av nedgång. Israel är efter USA och Kanada det land som har flest företag noterade på Nasdaq-börsen. Israel var det första landet i världen att anta Kimberley-processen, en internationell standard som säkrar att diamanter inte kommer från konfliktområden. Israel är OECD-medlem sedan 2010. Israel är det tredje landet i världen vad gäller företagande och start-up av nya företag och arbetslösheten har gått ner från 9,4 procent 2009 och beräknas hamna på 6,7 procent 2013. Israel har den högsta genomsnittliga levnadsstandarden i Mellanöstern.

Och så här kan jag fortsätta. Israel är fantastiskt!
Lisa Abramowicz, GeneralsekreterareTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!