Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

OrganisationerVärda att uppmärksammas

Vid årsmötet 2011 beslutades att Samfundet Sverige-Israel årligen ska uppmärksamma någon eller några som gjort stora insatser för Israel och för vänskapen mellan Sverige och Israel. I april delades den mellan två synnerligen välförtjänta mottagare: Mietek Grocher och Franz Cohn.

Mietek Grocher föddes i Warszawa, Polen och förlorade hela sin familj i Förintelsen. Själv överlevde han ett antal koncentrationsläger och fruktansvärda upplevelser och kom efter kriget till Sverige. Efter att först ha bott och arbetat i Köping flyttade han till Västerås där han levde med sin fru Ester och deras barn och var ASEA/ABB trogen till sin pensionering. Han har därefter i likhet med flera andra Förintelseöverlevande tagit på sig den tunga men nödvändiga uppgiften att åka runt i skolor och berätta om sina upplevelser. Betydelsen av detta kan knappast överskattas.

I många år har det funnits krafter som vill förneka det som hände judarna, och Mietek och hans medsyskon i Föreningen Förintelsens Överlevande står upp som ett starkt bålverk mot dessa krafter. För oss som fått förmånen att lära känna Mietek är förbluffande nog ett bestående intryck den livsglädje han visar och hans stora humor. Mietek är ett vandrande bibliotek av judiska vitsar och vägrar ta emot arvode för sina föreläsningar. Skolorna får istället sätta träd via Keren Kajemet eller ge en gåva till barnbyn Neve Michael.

Franz Cohn föddes i Chemnitz, Tyskland, och fick tidigt känna på den framväxande antisemitismen då han tio år gammal avstängdes från läroverket i sin hemstad eftersom han var jude. Som tolvåring kom han tillsammans med 500 andra judiska barn från Tyskland och Österrike till Sverige, och fick helt ensam börja ett nytt liv här. Med hustrun Eva och familjen vid sin sida byggde han upp en ny existens och en framgångsrik affärsverksamhet.

Men Franz har under alla år gjort stora frivilliga insatser för judenheten och Israel. Franz var under ett antal år kraftfull ordförande för Förenade Israelinsamlingen och är fortfarande dess hedersordförande. På 1990-talet var han chefredaktör för Menorah, den drivande kraften vid nystarten av Svensk Israel-Information och fortfarande aktiv inom Zionistiska Federationen. Inom dess hägn är han redaktör för det elektroniska nyhetsbrevet Från den ljusa sidan, som lyfter fram det positiva i Israel som vi så sällan får veta via ordinarie nyhetsförmedling. Franz och Eva har också i många år stöttat många projekt inom Förenade Israelinsamlingen.

Bengt-Ove AnderssonTextlänkar
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!