Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

OrganisationerHopkok av lögner

Redan när jag hörde att Ingmar Karlsson, f.d. diplomat och nu forskare på Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds Universitet hade skrivit boken "Bruden är vacker men har redan en man. Sionismen, en ideologi vid vägs ände" blev jag misstänksam.

Foto Karl Gabor

Efter att ha tagit del av boken, kan jag konstatera att mina farhågor besannats med råge. Den är ensidig, generaliserande och kritisk enbart till den israeliska sidan, som om den agerade helt utan sammanhang.

Inte en lögn, halvsanning eller myt om sionismen och Israel har utelämnats. Karlsson verkar inte förstå att sionismen var, och är, en nationell rörelse för judiskt självbestämmande, en överlevnadsstrategi, och att den finns i många olika varianter.

Boken är ett hopkok av felaktiga och negativa uttalanden från bland andra Theodor Herzl och Ben Gurion. Detta har konstaterats av debattören på Frihetssmedjan, Torbjörn Jerlerup som gått igenom citat för citat och funnit dem felaktiga eller missvisande. Forskaren Fredrik Meiton och DN-korrespondenten Nathan Shachar har båda kommit med svidande kritik mot boken för dess ensidighet och illvillighet.

Karlsson kritiserar Balfourdeklarationen från 1917 och påstår att den riktades till en amerikansk jude då den faktiskt riktades till de brittiska judarnas dåvarande ledare Lord Rothschild och "glömmer bort" att nämna att den ingick i Nationernas Förbunds mandat till Storbritannien 1920 och därmed blev en del av folkrätten.

Karlsson påstår att arabiska inte är officiellt språk i Israel, vilket det är. Arabsidan är kompromissvillig och fridsam medan Israel är ett aggressivt land som inte vill ha fred, bara behålla alla erövrade områden. Han tycks ha glömt Sinai, södra Libanon, Gaza - alla områden som har evakuerats av Israel.

Karlsson påstår att det inte finns några seriösa bevis som pekar på att det var Arafats fel att Camp David 2000-01 gick om intet. Men det tyckte i alla fall president Bill Clinton, utrikesminister Madeleine Albright och chefsförhandlaren Dennis Ross, vilket går att läsa i deras memoarer.

Enligt Karlsson så flydde judarna i Irak p.g.a. en bomb "slängd av judar" 1951 mot en synagoga i Bagdad, något som också visat sig vara lögn. Och så fortsätter han gå på i de antisionistiska ullstrumporna.

Det är märkligt att en svensk f.d. diplomat, hedersdoktor och forskare som Karlsson inte förstår skillnaden mellan att forska och att producera nidskrifter. Detta dessutom vid ett av Sveriges största, tillika statligt finansierade universitet som ska agera opartiskt, objektivt och efter vetenskapliga principer.

Den intressanta frågan är varför W&W över huvud taget publicerat denna bok? Den totala frånvaron av notapparat och källhänvisningar borde ha gjort förlaget åtminstone tveksamt. Men W&W har säkert fått många exemplar sålda!

Lisa Abramowicz, Generalsekreterare Svensk IsraelinformationTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!