Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

OrganisationerSSI:s rikskonferens
Israel i revolutionernas mitt

Samfundet Sverige-Israels rikskonferens ägde rum 20-22 april på Kaggeholms folkhögskola, i Ekerö utanför Stockholm. Temat var "Israel i revolutionernas mitt" och under den devisen rymdes en innehållsrik kompott av föreläsningar, från Israels ekonomiska och vetenskapliga framsteg till situationen för de muslimska kvinnorna i Israel.

Möjligen var ambitionen för hög hos arrangörerna, det blev svårt att hålla tiden och pauserna mellan föredragen blev korta. Bland de mest intressanta föreläsningarna var ekonomen Peter Steins om Israels ekonomiska under samt ambassadör Benny Dagans föredrag om hur Israel hanterar omvälvningarna i omvärlden. Klart imponerande var det också att höra den daglige ledaren för den norska organisationen "Med Israel för fred" (MIFF), Conrad Myrland, berätta om organisationens framgångsrika opinionsarbete i Norge som lett till en kraftig ökning av antalet medlemmar.

Peter Stein poängterade att Israels stora ekonomiska framgångar mer berodde på hårt arbete än på underverk. Bland annat framhävde han Benjamin Netanyahus ekonomiska reformer på 1990-talet, då han var finansminister.

Det handlade bl.a. om avregleringar och sänkt inkomstskatt. Israel har idag blivit en viktig ekonomisk spelare på den internationella arenan, framförallt som ett internationellt kluster för innovationer och IT. Medlemskapet i OECD bekräftar att Israel i dag har rangen av en mogen industristat.

Ambassadör Benny Dagan beskrev Israels situation i ett skakigt Mellanöstern med en stor tilltro till Israels förmåga att navigera på ett stormigt hav. Israel analyserar omvälvningarna och bestämmer sedan hur man ska handla.

Den norska organisationen MIFF har de senaste åren upplevt ett stort uppsving. Conrad Myrland, heltidsanställd daglig ledare för verksamheten, visade hur organisationen genom ett målmedvetet utåtriktat arbete kunnat mer än fördubbla medlemsantalet till 5 800. Organisationens största satsning de senaste åren har varit en informationstidning på 24 sidor som försöker ge så mycket fakta som möjligt kring den judiska statsbildningen.

Den trycks och distribueras till alla hushåll i sju norska "fylken" (län) med en folkmängd på sammanlagt närmare två miljoner personer. Målet är att alla hushåll i Norge ska ha fått informationstidningen. Men MIFF använder även Facebook, Twitter och Youtube. Den egna hemsidan miff.no uppdateras dagligen och innehåller hundratals informativa artiklar.

I vimlet märktes i år ett antal ungdomar, som fått stipendier för att delta i konferensen. De var på det hela taget positiva till konferensen, även om några tyckte att vissa pass var lite för långa. Mathilda Stefansson, som läser andra året på Rudbeckianska gymnasiet i Västerås, hade vissa favoriter bland föreläsningarna:

- För mig var Eli Göndörs föreläsning om muslimska kvinnor i Israel speciellt intressant. T ex att få veta att de studerar i allt större utsträckning och kommer ut i samhället, och att den israeliska regeringen gör stora satsningar på att få in de arabiska grupperna i samhällsgemenskapen.

På konferensens årsmöte valdes riksdagsledamoten Elisabeth Svantesson (m) till ny riksordförande. Hon efterträder EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (m), som valt att lämna samfundets ledning efter nio år som ordförande. Att Gunnar Hökmark varit en omtyckt ordförande framgick inte minst av de uppskattande ord som uttalades av vice ordf Lotta Jansson, AU-ordf Siewert Öholm och ambassadör Benny Dagan.

Stefan SturessonTextlänkar
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!