Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

OrganisationerVarför Ship to Gaza - igen?

Botkyrka kommun har beslutat att använda Ship to Gaza som leverantör av bistånd, bl.a. i form av använda skolbänkar. Beslutet har överklagats av formella skäl av folkpartisten Benny Ferdinandsson. Kommuner ska inte bedriva egen utrikes- eller biståndspolitik. Dessutom har föreningen Ship to Gaza just köpt det finländska segelfartyget Estelle för att lasta och skicka dess last till Gazas hamn för att återigen söka bryta Israels sjöblockad mot Gaza. Det finns andra skäl varför detta är olämpligt än kommunaljuridiska.

Foto Karl Gabor
Det främsta skälet är att ett omfattande bistånd till Gaza som går via israeliska hamnar och gränsövergångar når befolkningen. Det gäller även de fattiga, som inte har råd att köpa de varor som smugglas in via tunnlar från Egypten. Via Israel kommer det hela tiden in stora mängder varor av olika slag. Det har särskilt klagats på att det inte går att få byggmateriel in till Gaza via Israel. Bara under veckan 25 - 31 mars har 24 754 ton gods införts till Gaza. 24 procent av detta utgörs av byggnadsmaterial. Då är inte kakelplattor och rörmokeriartiklar inräknade.

Varför kommer då inte diesel in via Israel med tanke på att det just nu bara går att få 6 tim el/dygn i Gaza genom det allmänna nätet? Är det Israels fel, som det antytts i media? Nej, palestinierna har själva bestämt att dieseln ska levereras direkt från Egypten. Trots det levererade ändå Israel diesel till Gazas elverk för att underlätta för Gazaborna. Om det kommer inga rapporter i svenska media.

FNs Palmerkommission är en utredning som tillsattes på uppmaning av FNs generalsekreterare Ban Ki-Moon, efter den israeliska flottans bordning av Gaza-flottiljens skepp 31 maj-1 juni 2010. Kommissionen kritiserar Israel för övervåld i samband med bordningen av skeppet Mavi Marmara (som inte hade någon last annat än 600 aktivister) men ger tydligt besked om att Israels sjöblockad är laglig då landet står inför ett reellt säkerhetshot, bland annat mot bakgrund av de nästan dagliga raketattackerna mot södra Israel.

Inte nog med detta. Turkiet, som stödde Ship to Gaza 2010, låter nu last till Gaza gå via israeliska hamnar. Ett aktuellt bevis på det är ett turkiskt skepp lastat med förnödenheter som ankrade i Ashdod i januari. Flera medier i Mellanöstern bekräftar att ett turkiskt skepp med containrar fyllda med medicin och sjukvårdsmateriel till Gazas befolkning nått fram. Efter att ha ankrat i Ashdods hamn i Israel fördes förnödenheterna, vars värde uppgår till 1,5 miljoner dollar, till Gaza med hjälp av bland annat Världshälsoorganisationen, rapporterar www.middleeastmonitor.org.

Att då som svensk kommun anlita Ship to Gaza, som vill bryta den lagliga blockaden, är anmärkningsvärt.

Vad är viktigast? Anti-israeliska kampanjer eller att biståndet kommer fram till Gaza? Om Botkyrka kommun fortfarande vill leverera sina använda skolbänkar till Gaza, kan denna last gå via hamnstaden Ashdod, för säker leverans till Gaza. Representanter för Ship to Gaza eller kommunen kan följa med och kontrollera.

Lisa Abramowicz, Generalsekreterare Svensk IsraelinformationTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!