Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

OrganisationerVarför inte erkänna Palestina nu?

Det är rimligt och rättvist att palestinierna ska ha en egen stat, ju förr desto bättre. Det är rimligt och rättvist att man i förhandlingar bör utgå från 1967 års gränser, som egentligen är 1949 års stilleståndslinjer.

Foto Karl Gabor
Jag anser att ett utbyte av land bör komma till stånd efter förhandlingar mellan parterna för att skapa säkra och erkända gränser för båda parter. Jag anser att israeliska bosättningar på Västbanken bör frysas omgående. Jag anser dock inte att det gynnar fred och förhandlingar att FN:s Generalförsamling eller Säkerhetsråd nu ska ta ställning till ett FN-medlemskap av staten Palestina, som president Mahmoud Abbas vill.

Jag tror inte heller att det skulle gynna det redan spända klimatet mellan parterna, det vill säga israeler och palestinier. FN:s organ kan inte ge Palestina en självständig stat med erkända gränser, det kan endast förhandlingar ge. I Säkerhetsrådet kommer USA att lägga in veto om det skulle bli en majoritet för fullt medlemskap i FN för Palestina.

Frågan är också om Säkerhetsrådet ens kan behandla ansökan.

En nation måste visa att den är ett "fredsälskande nation" för att ansökan kan tas upp och det är frågan om Palestina är det? Gaza är det definitivt inte, med Hamas regim som i sitt program och i sin dagliga retorik vill förgöra ett annat land, Israel, och som dessutom är öppet antisemitiska. Just splittringen mellan Hamas och den Palestinska Myndigheten på Västbanken är ett annat problem när det gäller erkännande.

Palestinska Myndigheten har lyckats med att göra stora framsteg i sitt nationsbyggande, t ex vad gäller ekonomi, infrastruktur och säkerhet. Men man erkänner fortfarande inte Israels rätt till existens och rätt till säkerhet, något som Frankrikes president Sarkozy i FN just påpekade var ett hinder för franskt ja till medlemskap.

I strid med Osloavtalet bedriver Palestinska Myndigheten fortfarande en hätsk propaganda, i skolor, daghem och media, inte bara emot Israel utan också emot judar. Torg och andra offentliga platser på Västbanken uppkallas efter självmordsbombare och andra terrorister.

För närvarande arbetar Kvartetten (USA, FN, Ryssland och EU) intensivt för att komma till en kompromisslösning som får parterna till förhandlingsbordet igen. Enligt Säkerhetsrådets resolutioner 242 och 338 är det just förhandlingar som ska lösa konflikten mellan Israel och dess arabiska grannar.

Varför fortsätter då ändå Abbas att envisas med en ansökan om medlemskap? Abbas menar att förhandlingar är meningslösa så länge utbyggnaden av bosättningar fortsätter. Det låter bestickande, då byggaktiviteten på Västbanken inte främjar förtroendet parterna emellan. Men att avstå från förhandlingar på grund av bosättningarna har ingen grund i Osloavtalet som anger att dess framtid just ska avgöras i förhandlingar. Det kan man ha synpunkter på, men så är det. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har upprepade gånger under det senaste året bett Abbas att komma till förhandlingar och Netanyahu har också gradvis gett upp alla sina förhandsvillkor. Detta har inte fått Abbas att ändra sig och komma tillbaka till förhandlingsbordet.

Nu diskuteras också en kompromiss i form av en utökad status för Palestina, liknande Vatikanstaten i FN. Men oavsett vad resultatet vid en omröstning i Generalförsamlingen blir riskerar det att bli ett slag i luften för palestinierna. Inget har förändrats på marken, och frustrationen kan bli förödande för såväl Palestinska Myndigheten som för den redan spända situationen i området.

Lisa Abramowicz, Generalsekreterare Svensk IsraelinformationTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!