Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

OrganisationerBistånd och bojkotter

När man tänker på Sida och biståndspengar, tänker man spontant på svältande människor som behöver den rika världens hjälp. Alternativt tänker man på hur våra skattepengar går via biståndsbudgeten till att bygga upp infrastrukturer och demokrati i utvecklingsländer. Därför tycker många svenskar att det är bra att vår biståndsbudget relativt sett är den högsta i världen enligt OECD.

Vad genomsnittssvensken kanske inte direkt kopplar till biståndsbudgeten är att pengar går - inte dit de behövs - utan till svenska frivilligorganisationer för att bedriva opinionsbildning i biståndsfrågor. Alltså inte till utlandet utan till organisationer här i Sverige. Svenska biståndspengar går till att betala för att olika organisationer ska resa runt i vårt eget land och utbilda svenskarna i det fina i biståndsarbete. Frågan infinner sig osökt om det inte vore bättre att lägga dessa pengar på att råda bot på analfabetismen som fortfarande är hög på många platser i världen.

Redan detta är högst betänkligt och torde inte vara ägnat att öka biståndsviljan, snarare tvärtom. Men det blir direkt absurt när 1,3 miljoner betalas ut till Palestinagrupperna via Forum Syd för detta projekt, och de i sin tur använder pengarna till kampanjer för att isolera och bojkotta Israel. Svenska biståndspengar finansierar alltså lobbyverksamhet mot "beslutsfattare, studenter, lärare, föreningsaktiva, journalister och allmänhet", för sanktioner och bojkott av Mellanösterns enda reella demokrati.

Ingen kan klandra Palestinagrupperna för att de tar emot pengarna och brukar dem för att främja sitt mål, vad vi än tycker om det. Däremot måste man ifrågasätta omdömet hos statsmakterna. Vi vet sedan tidigare att Sida-pengar kanaliseras till just lobbyverksamhet riktad mot svenska parlamentariker via välregisserade propagandaresor till Palestina, samt till välbetalda "följeslagare" som i praktiken skickas till Mellanöstern för att agera åklagare och domare över Israel. Då är det inte just Palestinagrupperna som det gäller, utan kyrkliga organisationer.

Det finns skäl att ställa frågan hur mycket som egentligen ryms under den mycket töjbara benämningen "biståndsmedel", samt hur mycket pengar som rinner iväg på projekt som varken avhjälper svält, bygger upp samhällen eller främjar demokrati och frihet. Det finns många kloka människor i Sveriges riksdag. Vågar man hoppas på skärpning?

Bengt-Ove Andersson
Generalsekreterare i Samfundet Sverige-Israel

Följ med på Samfundets resa till Jordanien och Israel den 1 - 11 maj 2012.

Se programmet på vår hemsida www.sverigeisrael.org.

För mer upplysningar kontakta Lars-Åke Hallin tel 08 7126139 eller via mail lars-ake.hallin@swipnet.seTextlänkar
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!