Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

OrganisationerÅrlig rikskonferens

Samfundet Sverige - Israel höll rikskonferens i april på Hotell Smålandsgården i det lilla idylliska samhället Örserum utanför Gränna. Ett 80-tal medlemmar från Luleå i norr till Höllviken i söder hade samlats. Arrangerande lokalavdelningen i Jönköping stod för ett omväxlande, spännande och givande program.?

Fredagskvällen bjöd traditionsenligt på en gemytlig sabbatsmiddag med utsökt mat och dryck. På lördagsförmiddagen blev det en trevlig guidad busstur till den vid Vättern vackert belägna "Polkagrisstaden" Gränna och vid lunchtid hälsade kommunstyrelsens moderate ordförande Mats Green välkommen. Strax därefter var det Gunnar Hökmarks tur att som SSI:s ordförande öppna 2011 års konvent.?

Siewert Öholm ledde sedan ett samtal med Pingströrelsens Sten-Gunnar Hedin och Ingvar Briland från Svenska Kyrkan om kyrkans förhållande, inställning och roll till "Det heliga landet". Ordföranden i Svenska kommittén mot antisemitism, Willy Silberstein, höll härefter ett engagerande anförande om den nya antisemitismen i Sverige. Ett ämne som inte nog kan belysas i olika forum.?

Senare på eftermiddagen inleddes själva årsmötet. Riksdagsman Fredrick Federley och Ulf Öfverberg från Stockholm valdes in som nya styrelseledamöter medan såväl Sten-Gunnar Hedin som Västeråsboende Örjan Kättström avgick ur den samma. Efter 25 år som styrelseledamot i riksorganisationen, varav tre som dess ordförande, lämnade Örjan Kättström den högsta ledningen i organisationen, men kommer att fortsätta sitt idoga arbete i sin lokalavdelning.

Till årsmötet hade Malmö/Lund lokalavdelning genom Lars Ahlgren och Ingemar Hansson inkommit med totalt fyra motioner vilka togs upp och behandlades i sedvanlig ordning. Andra dagen avslutades med festmåltid. I samband med denna underhöll Nina Åkerblom med vacker sång och musik.

På söndagen som också var konferensens avslutningsdag inledde Vuxenskolan med att informera om det samverkansavtal som man nu har slutit med Samfundet Sverige-Israel. Europaparlamentarikern Alf Svensson tillsammans med riksdagsledamoten Annelie Enochson och Gunnar Hökmark äntrade därefter talarstolen för att föra fram sina respektive åsikter och ståndpunkter vad avser årets konferenstema, Europas ansvar för Mellanöstern.?

Israels Sverigeambassadör Benny Dagan talade sedan i en knapp timme om den politiska situationen i "Bibelns land" för en intresserad skara. Gunnar Hökmark avslutade konferensen och tackade för tre härliga dagar i Småland.?

Lars Ahlgren
Styrelseledamot i lokalavdelning Malmö/Lund och revisor i riksorganisationenTextlänkar
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!