Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

OrganisationerMinnesord över en stor Israelvän

Bengt Andersson, Höganäs, gick bort på nyårsaftonen i en ålder av 82 år.

Bengt fick tidigt kontakt med det judiska, då överlevande från koncentrationslägren togs omhand och fick arbete på fädernesgården. Med förvärvade lantbruksegenskaper emigrerade senare många av dessa till kibbutzer i Israel.

Bengt upprätthöll kontakt med dem genom otaliga besök i landet och han fick genom denna livslånga bekantskap möjligheten att lära känna judendomen och Israel inifrån. Bengt var en av initiativtagarna till grundandet av vänskapsföreningen Samfundet Sverige-Israel i Helsingborg i början av 1970-talet och var dess ordförande under cirka 30 år.

Under lång tid var han även styrelsemedlem i Riksorganisationen, som är lokalföreningarnas paraplyorganisation.

I detta sammanhang hade jag förmånen att lära känna Bengt, som personifierade den stabila och pragmatiska odalbonden. Han var en stark förespråkare av demokrati, den bästa garanten för fred, då demokratier ej för krig mot varandra. Mot diktatoriska demagogers ideologi ställde han ofta freden och den enskilda människans behov.

Ibland uppblandat med favoritcitatet: "En dvärg ser mycket längre än en jätte, så länge dvärgen sitter på jättens axlar" - ett judiskt visdomsord som symboliserar klokhetens kompensation av brister.

Vi minns Bengt som en varm Israelvän, som framförde sina åsikter med oräddhet, klokhet, kunnighet och optimism, allt kryddat med ett stänk av humor.

Örjan Kättström, Tidigare riksordförande

Kom på årskonferens!

Samfundet Sverige-Israels årskonferens äger i år rum i Jönköping, Smålandsgårdens konferenscenter, den 16-17 april.

Konferensen har två teman: "Europas ansvar för Mellanöstern" och "Kyrkorna och Israel". Preliminära talare är bland andra ambassadör Benny Dagan, Gunnar Hökmark, Alf Svensson, Cecilia Wikström och Birgitta Ohlsson. Siewert Öholm är moderator och programledare.

För mer information och anmälan, kontakta Inga-Lill Sundström 0920-801 61 eller info@sverigeisrael.org

Res med oss!

Följ med på Samfundets unika resa till Israel och Jordanien 25 oktober - 1 november 2011. I Israel ser vi på det moderna Jerusalem och dess omgivningar. I Jordanien besöker vi Amman, Jerash och nabatéernas huvudstad Petra. Vi reser därifrån till Aqaba via den natursköna ökendalen Wadi Rum där vi också gör en fantasisk jeeptur.

Resan arrangeras tillsammans med Sabra Tours. För vidare information kontakta Lars-Åke Hallin 08-7126139 eller e-post:
lars-ake.hallin@swipnet.seTextlänkar
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!