Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

OrganisationerOrdföranden har ordet

När Irans ledare Ahmadinejad drar i väg på en talarturné i Libanon för att där stärka Hizbollah-anhängare, både i deras hat mot Israel och i deras kamp för makten i Libanon, är det ett uttryck för en ny osäkerhet vi lever i nuförtiden. Förtryckets idéer färdas över gränser och de kan vare sig inneslutas eller bekämpas med bara militära medel.

Ahmadinejad förespråkar väpnad kamp och terrorism och mot den måste varje stat kunna värja sig med de militära medel det kräver. Det gäller även i europeiska länder som vid olika tillfällen får uppleva hoten från terror. Våldet har i vår tid många ansikten, alltifrån hotet och den politiska utpressningen, demonstrationen av militär makt, terror och öppet väpnat våld. Den iranska regimen arbetar längs hela denna skala.

Detta ställer krav på Israels ledning, att kunna möta detta hot så att man inte själv går ur det svagare och så att världen kan se att det är en regim som hotar ett annat land, inte en konflikt mellan två parter som har motsatta intressen. Israel har som land ingen annan intressekonflikt med sina grannar än den som varje fritt land har mot förtryckets idéer.

Men det ställer ett än större krav på det internationella samfundet att se vad det är som pågår, att reagera mot det faktum att ett land öppet uttalar att utplåna ett annat, med rasistiska argument som grund och medvetet utnyttjar sig av hatet och terrorn för att söka nå sitt mål.

Konflikten i Mellanöstern handlar inte i första hand om Israel, utan om dem som bekämpar demokratin. För Europa får de olika kritiska synpunkter på israelisk politik som olika regeringar och politiker kan ha inte påverka vårt ansvar att värna demokratin mot de krafter som hotar den. Demokratin är ett värde som inte har någon geografisk begränsning. Kan vi inte försvara den där den är hotad hotas den även här.

Gunnar Hökmark
Ordförande Samfundet Sverige-IsraelTextlänkar
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!