Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

OrganisationerIran flyttar fram sina positioner

Den 13 och 14 oktober besökte Irans president Ahmadinejad Libanon. Det var ingen vanlig artighetsvisit utan en upptrappning av ordkriget mot Israel och en symbolisk markering att Irannu utgör den nya gränsen mot Israel. För att understryka detta besökte Ahmadinejad både Beirut och Bint Jbail, en gränsstad till Israel. Under jätteporträtt av sig själv förutspådde han att Israel "snart skulle försvinna från kartan" och dess invånare uppmanades att "åka hem".

Lisa Abramowicz
Generalsekreterare Svensk Israel-Information
Foto Karl Gabor
Israel ser Iran som det största hotet, mycket större än palestinierna eller arabvärlden utgör. Israel känner sig främst hotat av Irans kärnteknologiprogram som visar tydliga tecken på att utvecklas långt utöver vad som behövs för fredlig kärnkraft. Hittills har Iran lekt katt-och-råtta med världssamfundet i kärnteknologifrågan.

Många länder i arabvärlden delar Israels oro för såväl Irans eventuella kärnvapen som dess stormaktsambitioner i regionen. Säkerhetsrådets sanktioner mot Iran p.g.a att landet inte går med på att samarbeta med IAEA har börjat få viss effekt på landets ekonomi.

Israel svarade inte på de verbala attackerna från Ahmadinejad även om israeliskt flyg befann sig nära den sköra libanesiska gränsen under besöket. Undantaget några varnande ord från bland andra försvarsminister Ehud Barak som påpekade att "våra ögon är öppna" när han besökte ett kompani på närbelägna Golanhöjderna samtidigt. Något som knappast var en slump. Om Israel inte reagerar utöver verbala varningar, kommer troligen Iran att flytta fram positionerna ytterligare.

Hur nästa steg kommer att se ut är svårt att sia om, men Ahmadinejad har inga skrupler att utsätta Libanons eller Irans civilbefolkning för krigsrisker och ännu mindre Israels.

Den israeliska allmänheten, luttrad av alla hot och kriser, verkar inte märkbart oroad. I Jerusalem, där jag under tiden för besöket befann mig, lever folk som vanligt. Det sjuder av liv, musik, dans, skrik och skratt dygnet runt i centrala delar av Jerusalem som bekräftar nyligen gjorda opinionsundersökningar att israelerna är ett av världens lyckligaste folk - trots alla kriser, krig, hot och eländen!

För visst är Irans hot och framflyttade positioner oroande, men människor i allmänhet här, liksom annorstädes, prioriterar det de kan påverka snarare än det som de inte kan påverka. De litar till en försvarsmakt som är väl förberedd på olika scenarier och en i denna fråga enad politikerkår. Samt också USA: s skyddande försvarsparaply och löften om att Iran inte får tillåtas bli en kärnvapenmakt.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!