Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

OrganisationerShip to Gaza
- kritikstorm mot Israel

Ännu har vi inte alla fakta om vad som hände på det turkiska skeppet Mavi Marmara, som var del av Ship to Gaza. Det som skulle ha blivit en fredlig manifestation för Gaza-borna, misslyckades totalt. Varför? Representanter för svenskarna på Ship to Gaza-flottiljen uttalade sig före avfarten kategoriskt att aktionen var helt fredlig och att ingen på Ship to Gaza skulle bjuda annat än fredligt motstånd. Bland andra sade Henning Mankell och Dror Feiler ett flertal gånger att skeppen inte hade så mycket som en nagelfil i lasten.

Ändå präglades Ship to Gaza av våld redan från starten i Istanbul, vilket kunde ses på tv-kanalen Al Jazeera den 30 maj. Det sjöngs antisemitiska stridssånger om tidigare slag mot judarna under islams första tid. Den avgående turkiska båten Mavi Marmara var fylld med aktivister knutna till den islamistiska organisationen IHH som har nära band med Hamas och al-Qaida och har tidigare uttalat sig för våld enligt terrorexperten Magnus Norell, FOI.

Israel erbjöd Ship to Gaza flera gånger att lasten kunde bogseras in till hamnen i Ashkelon i Israel för att varorna den vägen skulle komma Gazaborna till godo. Representanter från flottiljen kunde medfölja för att bevaka transporterna.

Israel utfärdade varningar om att fortsätta in på det som är israeliskt kontrollerat vatten enligt Osloavtalet. De fem mindre båtarna i Ship to Gaza bordades utan att någon skadades. De israeliska soldaterna verkar ha varit totalt oförberedda på det våld som aktivisterna på Mavi Marmara påbörjade så fort den första israelen hissades ner från sin helikopter. Det syns klart och tydligt att soldaterna pucklades på rejält av en massa våldsamma aktivister och att en av dem slängdes från övre däck till ett undre, en resa på tio meter som hade kunnat sluta i havet. Han fick svåra skallskador.

Det är lätt att förstå den panik som israelerna drabbades av. De var ett dussintal, aktivisterna flera hundra. De fick därefter klartecken av sina befäl att använda sina handeldvapen, något som bara är tillåtet vid livsfara. Det som därefter hände är en tragedi och jag beklagar djupt förlusten av människoliv. Men Ship to Gaza handlade inte om att förse Gazabor med förnödenheter utan att bryta Israels partiella blockad mot Gaza, något som representanter för Ship to Gaza gjort klart i flera uttalanden till media.

FN:s talesman Farhan Haq sade till AFP redan den 4 maj, apropå att ta in varor sjövägen, att FN kommer att använda alla lagliga möjligheter för införsel av förnödenheter och använder därför gränsövergångarna på land. Även Röda korset och andra hjälporganisationer för in sina varor den vägen. Enligt uppgifter bestod lasten av 5 000 ton utrustning för vattenrening, medicinsk utrustning med mera. Det är betydligt mindre än vad Israel för in under en vecka till Gaza. Cirka 15 000 ton last brukar föras in.

Varför hävdade då Israel sin partiella blockad av Gaza? Jo, Israel och Hamasregimen på Gaza befinner sig i ett krigstillstånd. För ett drygt år sedan utkämpades ett regelrätt krig mellan parterna. Hamas erkänner inte Israel, raketattacker fortsätter, om än i minskad skala, och Hamas erkänner inte tidigare ingångna avtal. Dessa är krav som världssamfundet ställer på Hamas, inte bara Israel. Hamas har, genom sin blodiga statskupp mot Fatah 2007 där cirka 200 dödades, orsakat blockaden och kan när som helt upplösa den om regimen går med på dessa krav. Israel befarar inte utan fog att fritt tillträde till Gazas hamn skulle innebära att Hamas skulle kunna beväpna sig igen i stor skala med risk för nya krig.

Den intensitet i kritiken som följt på bordningen av Flotillan saknar alla proportioner. Turkiet som stödjer Ship to Gaza och uttalat sig skarpast mot Israel, blockerar själv all cypriotisk sjöfart till turkiska hamnar, trots att Cypern inte skjuter raketer mot Turkiet eller anser att Turkiet ska upphöra att existera. Deras behandling av sina egna, kurdiska medborgare utsätts med rätta för kritik.

Allt som kan göras för att underlätta Gazabornas tillvaro bör göras. Allt som inte kan användas som vapen eller krigsmateriel bör föras in. Detta har nu Israel genomfört. Hamas däremot har inte förändrat sin politik.

Lisa Abramowicz, Generalsekreterare Svensk Israel-InformationTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!