Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

OrganisationerIsraelgala i Berwaldhallen

Israelgalan i Berwaldhallen den 26 januari var en fantastisk kväll! Det var på en gång ett solidaritetsmöte för Israel och en kulturell explosion av glädje, engagemang och kreativitet med strålande artister, med tal av israeliska och svenska politiker och med tongivande journalister.
Av Stefan Sturesson

Galan kom till genom en ingivelse från Siewert Öholm efter att ha träffat Knessetledamoten Zeev Bielski under en Israelresa i höstas. Bielskis personliga berättelse om sin bakgrund och sitt engagemang för staten Israel grep Öholm starkt och blev upprinnelsen till kvällen som arrangerades av Samfundet Sverige-Israel, Judiska församlingen i Stockholm och tidningen Världen Idag.

Israel var kvällens ”huvudperson”. ”I kväll är Israels flagga större än den svenska”, sa Siewert Öholm, och fick aftonens första applåd. Men det skulle bli många fler. Artisterna uppskattades inte bara för sina rent konstnärliga prestationer, utan också för att man ställde upp och visade sin solidaritet med Israel. Staffan Schejas och violinisten Hugo Ticciatis tolkning av den judiske kompositören Ernest Blochs kända stycke Avodah (arbete) som han ursprungligen skrev för den världsberömde violinisten Yehudi Menuhin, avlyssnades med andäktig gripenhet. Personligen rycktes jag med i Gladys del Pilars gospelgung i sånger som Wade in the water och Amazing grace.

Foto Ivo Brncic
Kvällens huvudnummer var tveklöst Zeev Bielski. Tidigt förstod han att hans mor- och farföräldrar hade gått under i Förintelsen, något som kom att prägla hans liv. ”Hela världen såg på, men ingen ingrep”, konstaterade han. ”Men det ledde ändå till att vi, judarna, skapade staten Israel. Men när staten utropats försökte arabstaterna att döda vår dröm, de ville utplåna dem som lyckats överleva Förintelsen”.

Hatet mot Israel har tvingat landet till krig efter krig, sa Bielski. Han hade hoppats på att hans son skulle få slippa uppleva krig men nu hoppas han på att barnbarnen ska få delta i en fredsarmé. ”Det finns bara en lösning – fredssamtal!”

Israels ambassadör, Benny Dagan, beskrev kort vad Israel åstadkommit under sina sextio år. De svenska politikerna talade kort men kärnfullt: Eva Johnsson (kd) travesterade Martin Luther King när hon sade: ”Jag har en dröm, att även judar ska ha en plats som de kan kalla sitt land”. Den socialdemokratiske veteranen Thure Jadestig pläderade för försoning och demokrati i Mellanöstern. Folkpartiets Fredrik Malm citerade Irans president Ahmadinejad, som hävdar att Förintelsen inte har ägt rum och därför har inte heller Israel rätt att existera. Fredrik Federley (c) rev ner rungande applåder genom att fokusera på hotet mot judar i Sverige. ”Det är en skam att judar ska behöva gå bakvägen in på Berns när Israel firar 60 år, att man ska behöva gömma Israels flagga i en konsumkasse när man åker hem”.

Elisabeth Svantesson (m), ordförande i den parlamentariska vänskapsföreningen Sverige-Israel, fastslog med emfas ”att vi måste reagera när Israels rätt att existera ifrågasätts även i den svenska debatten. Israel har en orubblig rätt att existera”.

Så vad skrevs i media dagen därpå? Knappt något. Som vanligt förbigås ett stort Israelmöte i stort sett med tystnad. Det var enbart den lilla kristna tidningen Världen Idag som hade ett reportage. Det hjälper inte att man har intressanta talare på scenen, världsartister och en fullsatt salong. Om det sker till stöd för Israel så ska det tigas ihjäl.


Samfundet Sverige-Israels årskonferens 2010

First Hotel Linné i Uppsala 17-18 april. Talare bland andra Ambassadör Benny Dagan, Gunnar Hökmark, Mouna Esmailzadeh, Bengt Meyersohn och Franz Cohn. Moderator Siewert Öholm.

För mer information och anmälan, ring 08-679 91 27 eller mejla sekr@sverigeisrael.org.Textlänkar
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!