Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

OrganisationerStark manifestation för Israel i Västerås

– När våra motståndare utför en terroraktivitet, bygger vi ytterligare ett universitet, sa Israels ambassadör Benny Dagan vid ett välbesökt solidaritetsmöte för Israel, anordnat av Samfundet Sverige-Israel i Västerås Pingstkyrka i september.
Av Stefan Sturesson

Foto Pauline Sturesson
Ett stort antal talare, musiker, sångare och dansare belyste och beskrev Israel ur både politisk, historisk och kulturell synvinkel. Samfundet Sverige-Israel i Västmanland hade tagit initiativet och också komponerat det innehållsrika programmet. Bland talarna fanns representanter för såväl socialdemokraterna som flertalet allianspartier, bl a Elisabeth Svantesson (m), Agneta Berliner (fp), Moissis Nikolaidis (s), Ulf Cahn, Förenade Israelinsamlingen, pastor Daniel Alm, Pingstkyrkan, Bengt-Ove Andersson, generalsekreterare Samfundet Sverige-Israel samt Stefan Sturesson, ordförande för Samfundet Sverige-Israel i Västmanland, som också representerar Kristdemokraterna.

Mötets längsta och mest bejublade tal hölls av Israels ambassadör Benny Dagan. Han talade om de hot som Israel i dag utsätts för, t ex kärnvapenhotet från Iran, och om Israels självklara rätt att försvara sig. Men också om Israels beslutsamhet att uppnå en hållbar fred.

– När våra motståndare utför en terroraktivitet, bygger vi ytterligare ett universitet, kommenterade ambassadören den israeliska hållningen till motståndarnas aktiviteter. Vi bygger för freden, den andra vägen, våldets och terrorns väg, kommer aldrig att lyckas, tillade han. 

SIV, socialdemokratiska israelvänner, representerades av politikern Moissis Nikolaidis. Han uttryckte stor glädje över att ha blivit inbjuden.

– Det finns många socialdemokrater som är vänner till Israel, men som inte kommer fram i debatten. Många av mina partikamrater är glada över att vi här fick möjlighet att visa vår solidaritet med Israel, sade Moissis Nikolaidis.

Ulf Cahn, generalsekreterare för Förenade Israelinsamlingen, berättade om sin judiska bakgrund, och hur stor del av hans släkt som inte fick leva på grund av Förintelsen.

– Bara i min släkt var det ett 80-tal personer som hade fått leva om inte Förintelsen släckt deras liv. Om Israel hade funnits bara tio år tidigare så hade miljoner judar kunnat räddas. Därför är det så viktigt att slå vakt om Israel, så att något sådant aldrig kan upprepas, fastslog Ulf Cahn.

Föreståndaren i Pingstkyrkan Västerås, Daniel Alm, var också nöjd: 

– Jag är uppvuxen med kärlek till Israel. Det kändes helt rätt att delta i en manifestation av det här slaget. Israels rätt att existera är självklar och borde inte kunna ifrågasättas.

Agneta Berliner, riksdagsledamot för folkpartiet, och själv en av talarna, var lyrisk över manifestationen.

– Det var ett mycket bra arrangemang, inte minst dans- och musikinslagen var fantastiska. Det är viktigt att omvärlden ser att det finns ett starkt stöd för Israel.

Också Elisabeth Svantesson, ordförande för riksdagens israelvänliga grupp, och Bengt-Ove Andersson, generalsekreterare i Samfundet Sverige-Israel, underströk i sina tal vikten av att stödja Israel och bekämpa all form av antisemitism. I slutet av mötet skanderade hela publiken ”Am Israel Chaj – Israels folk lever” och en insamling gjordes till Förenade Israelinsamlingens arbete i Israel.

Ambassadören hade anlänt till mötet med sina livvakter, som hade en lugn kväll och säkert också kunde koppla av och njuta av programmet. I avslutningen uttryckte han sitt varma tack över mötet.

– Den kärlek som visades här gjorde mig rörd.Textlänkar
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!