Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

OrganisationerJudisk stat eller inte?

Återigen har frågan om Israel som judisk stat aktualiserats. Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas sade på krigsoffrens dag i Israel, ett dygn före Israels självständighetsdag, att han inte kommer att erkänna Israel som en judisk stat.

”För min del kan israelerna kalla sin stat “Den hebreiska socialistrepubliken”, men jag kommer aldrig erkänna att det rör sig om en judisk stat.”

Abbas är inte ensam om att inte erkänna att Israel är en judisk stat. Han har meningsfränder i såväl arabvärlden som i väst. Motivet är att en stat som kallar sig judisk per definition är en rasistisk stat som därmed diskriminerar sina icke-judiska medborgare.

Det är lite knepigt att hänga med i det resonemanget med tanke på att Israel är omgivet av 22 länder som stolt kallar sig för arabiska. Det inkluderar även den Palestinska myndigheten. Av dessa definierar sig 20 arabländer som muslimska. Trots att icke-arabiska eller icke-muslimska minoriteter har förföljts och förföljs i dessa länder är det få som kallar dessa länder för ”rasistiska”. Ett exempel på särbehandling av minoriteter är den förföljelse som ledde till flykten av 860 000 judar (1940- och 50-talen) och det faktum att kristna och andra minoriteter flyr arabländerna. Knappast någon kritik har riktats mot arabvärlden för detta, särskilt inte i FN eller andra organ för världssamfundet.

Och, om man är emot nationalstater generellt, vilket är helt legitimt, så bör väl i så fall det gälla alla länder, inte bara den judiska staten?

77 procent av Israels araber vill absolut inte bo någon annanstans än i Israel.
De icke-judiska minoriteterna i Israel har rösträtt, kan bilda partier, inklusive antisionistiska sådana, har yttrandefrihet och ibland även positiv särbehandling som t ex tillträde till särskilt populära högskoleutbildningar och officiella ämbeten. Arabiska är ett av de officiella språken i Israel. 77 procent av Israels araber vill absolut inte bo någon annanstans än i Israel.

Därför luktar det minst sagt särbehandling att på detta vis stigmatisera just den judiska staten. Något som från vänsterhåll brukar påpekas för att bevisa Israels ”rasistiska” natur är att judar har rätt att invandra till Israel och få medborgarskap ganska omgående, medan andra, som t ex palestinier, inte har denna rätt. Först ska konstateras att icke-judar har visst rätt att invandra till Israel, men efter sedvanlig naturalisation på ca fem år.

Det flesta västländer, inkl Sverige, har invandringsregler som gynnar vissa folkgrupper framför andra beroende på etnisk tillhörighet, tidigare medborgarskap, språk eller kulturkrets. T ex tar det två år för en nordbo att bli medborgare i Sverige, medan det tar fem år för alla andra.

Man får inte heller glömma anledningen till Lagen om återvändande, som instiftades 1952, nämligen att judar för bara två generationer sedan inte hade någonstans i hela världen att fly till från förföljelse och folkmord. Världens länder kunde delas in i länder där man inte kunde bo, och länder dit man inte fick flytta. Denna situation får inte upprepas och antisemitismen i delar av världen har inte visat tecken på att avta.

Israel är inget perfekt land och skulle absolut kunna förbättra sin behandling av sina minoriteter ännu mer, liksom många andra länder i världen. Men att kalla just Israel rasistiskt är inget annat än en medveten demonisering av landet. Man kan undra varför?

Lisa Abramowicz
Generalsekreterare Svensk Israel-InformationTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!