Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

OrganisationerOch så händer det igen

Vi trodde nog att Medeltidens förtal och rykten om judar inte skulle återkomma till modern tid. Lika lite trodde vi att den ryske tsarens säkerhetspolis förfalskade Sions vises protokoll eller en lång rad andra dokument och artiklar som har syftat till att demonisera judar. Som onda utsugare, utövare av mord på barn för att dricka blod och allt annat dravel som mörkrets krafter har publicerat, tack vare bristen på öppenhet, upplysning och tolerans.

Och så publicerar Aftonbladet en artikel som bygger på vad någon har hört, vad som sades, vad man trodde och vad man var rädd för.

Nu om att judar dödar palestinska unga män för att stjäla deras organ i en internationell miljö där just Israel har bristande etiska regler för organtransplantation. Allt bottnande i en kampanj i Israel för 20 år sedan för att öka legal organdonation och den ryktesspridning som det gav. Och som någon hörde, och hörde vad andra hört och vad han ville tro tills det inte var dementerat.

Det finns ingen principiell skillnad mellan den artikel som Donald Boström har skrivit om mördande av unga palestinier för illegal organtransplantation och skriverier som under decennier och sekel har präglat viskningarna, skvallret, påståendena och ryktena kring judar i Ryssland, Polen, Tyskland och Iran. Inga fakta, ingen sanning, bara rykten och misstankar. Aftonbladet utmanar den ryske Tsarens säkerhetspolis om att sprida rykten om judar. Och det i ett land där vi säger oss att det aldrig får hända igen. Boström och Aftonbladet låter det hända igen. Det är en skam för alla inblandade. Men framförallt för tidningens ansvarige utgivare.

Gunnar Hökmark
Ordförande Samfundet Sverige-Israel


Årskonferens i Västerås

Till Samfundet Sverige-Israels årskonferens i april i Västerås kom 140 personer från hela landet. Fullmäktigesalen var proppfull och flera sent anmälda fick faktiskt inte rum.

Konferensen inleddes med ett öppet samtal om massmedia med Per Gudmundsson, ledarskribent på SvD, Ulf Nilson, journalist och Lisa Abramowicz, generalsekreterare i Svensk-IsraelInformation. Moderator och programledare var Siewert Öholm.

Alla tre i panelen var ense om de svenska mediernas propalestinska hållning, något som kännetecknar hela Europa inkl TV-kanalerna CNN och BBC. Svensk media har dock gått längst i partisk rapportering från Gazakriget. TT, som ju ofta är enda nyhetskällan för många tidningar återgav en skev bild, påpekade Franz Cohn som la ansvaret på Stefan Hjertén.

Per Gudmundsson hävdade att journalisternas partiskhet inte grundade sig på ideologi utan på opportunism. Endast några få journalister hade civilkurage nog att gå mot strömmen.

Ewa Björling, handelsminister, pekade på de framsteg som gjorts för att öka handeln mellan Israel och Västbanken. Parterna kan komma långt när endast kommersiella intressen avhandlas. Politiska skygglappar behöver inte sabotera diskussionerna. Magnus Ranstorp, forskningschef på FOI, hade dock en pessimistisk uppfattning om Mellanösterns utveckling. År 2022-23 kommer hela regionen att vara islamistisk, trodde han. Farligt med folk som försöker göra Hamas rumsrena, t ex Muhammed Omar, som hyllar denna terroriststämplade organisation.

Gunnar Hökmark, ordförande i Rikssamfundet, gjorde en skarp analys av skillnaden mellan demokrati och diktatur. Allting är svårare i en demokrati där ständig hänsyn till andra parter måste tas. I en diktatur, i brutalitetens samhälle, behövs inget tänkande, eftersom ett sådant samhälle alltid bygger på våld. I totalitära samhällen anser muslimska extremister att de har rätt att representera alla muslimer, även de måttfulla.

Azriel Lorber, israelisk säkerhetsexpert, redogjorde för de två största hoten mot Israel. Han började med Egypten och övergick därefter till Iran.

Söndagen inleddes med årsmöte och ett uppskattat tal av Israels ambassadör, Benny Dagan, där han pekade på vitaliteten i det israeliska samhället. Ulf Cahn visade en film om hur invandrade judar från både Etiopien och forna Sovjet kan skapa sig en ny framtid i Israel. Slutligen intervjuade Siewert Öholm Lennart Eriksson, rikskänd för att ha avsatts från sin post som enhetschef vid Migrationsverket på grund av sin Israelvänliga blogg där han kallat Hamas för en terroriströrelse, något som ju även Sveriges regering gör. Mötet gav också styrelsen i uppdrag att författa en skrivelse till migrationsministern.

Alf Norbäck
Ordförande Samfundet Sverige-Israel på GotlandTextlänkar
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!