Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

OrganisationerAftongate-affären

Vad gäller egentligen frågan om Aftonbladets publicering av Donald Boströms artikel " Våra sönder plundras på sina organ"?

Tidningen publicerade denna "världsnyhet" den 17 augusti i en stort uppslagen artikel på kultursidorna. I den anklagas Israels armé för att stjäla palestiniers organ för sina organaffärer.

Israeliska myndigheter har kommenterat bilden på den döde palestiniern som enligt dem beskriver en sedvanlig obduktion. Bilden är från 1992 (!) och palestiniern ska ha dött i en skottlossning mellan israeliska soldater och palestinsk milis. Bilden är densamma som finns i Boströms bok från 2001 Insh'allah. Några nya bevis finns inte.

Donald Boström säger att han inte vet om organ stals, men att familjen tror det. Ingen ytterligare obduktion har gjorts på denne person. Inga vittnen finns. Inga belägg över huvud taget finns för att brott i form av organstöld skulle ha begåtts. Varför obducerades han då av Israel? frågar familjen och Boström. Troligen för att fastställa vem som hade dödat honom, israeliska eller palestinska kulor. En fråga som inte är helt given. Många dör faktiskt av s.k. "friendly fire" i kriget mellan israeler och palestinier.

Boström och Aftonbladet vill att saken ska utredas rättsligt. Det vill även en hel del andra som uttalat sig i frågan. Att Boström skriver och Aftonbladet publicerar beror säkerligen på att de båda vädrar morgonluft. En korruptionsskandal har briserat i New Jersey i vilken bland mycket annat organ ska ha köpts i Israel för att använda i USA. Ergo, alltså är det troligt att Israels armé deltar i denna smutsiga byk. Därav publiceringsvärdet, tydligen.

I ett rättsamhälle som såväl Sverige som Israel är, åtalar en åklagare endast om han/hon har tillräckliga bevis för att få en fällande dom. Något annat är slöseri på samhälleliga resurser. Här är det inte fråga om "tillräckliga bevis", här är det fråga om "inga som helst bevis".

Till det kommer frågan om antisemitism. Svenska Kommittén Mot Antisemitisms ordförande Jesper Svartvik skriver "texten är ett exempel på hur föregiven kritik av Israel anspelar på och blandar in uråldrig antisemitisk mybildning, i det här fallet de medeltida ritualmordsmyterna. I bakgrunden anas även Shakespeares Shylock, som till varje pris ville ha sitt skålpund kött".

Troligen har Aftonbladets chefredaktör och ansvarige utgivare Jan Helin mycket grunda kunskaper om antisemitismen och dess historia under 2000 år eller så väljer man att bortse från den.

Nu ville Helin hellre diskutera frågan om yttrande- och pressfrihet än sanningshalten i artikeln. Det förstår jag. Och visst, det är upp till en tidningsredaktion vad de vill publicera och inte. Någon förhandscensur ska givetvis inte tillämpas.

Men om man publicerar texter av tvivelaktig karaktär får man finna sig i att bli kritiserad och ifrågasatt. Yttrandefriheten är f.ö. inte total. Det finns också en lag mot hets mot folkgrupp som kan vara tillämplig i det här fallet. Det finns också en möjlighet att anmäla till Pressombudsmannen PO.

Aftonbladet, och dess policy vad gäller artiklar om Israel, är för övrigt intressant att begrunda över en längre tid och det gäller på alla dess sidor. Finns det något land i världen som demoniserats såsom Israel har gjorts i Aftonbladet de senaste 30 åren?

Det kan konstateras att Aftonbladets ledning har haft en helt annan policy vad gäller press- och yttrandefrihet när det gällde t ex de danska Muhammedkarikatyrerna (som inte publicerades i AB) för några år sedan. För en utförlig skildring av alla dessa dubbla måttstockar hos både Aftonbladet och dåvarande S-regeringen, se huvudledaren i Svenska Dagbladet den 21 augusti. Där, under citat, finns jämförelser mellan vad Palestinagruppernas ordförande Per Gahrton sade då och nu. Skrattretande!

Lisa Abramowicz
Generalsekreterare Svensk Israel-InformationTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!