Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

OrganisationerVinklad bevakning

Jag upphör aldrig att förvånas över den massiva mediebevakning som konflikten mellan Israel och dess grannar ägnas. Samtidigt är bevakningen oftast extremt vinklad till Israels nackdel.

Orsaken till den senaste konflikten i Gaza, (10 000 raketattacker sedan 2001 och det faktum att Hamas vägrade förnya den bräckliga vapenvilan den 19 december) ignoreras eller bagatelliseras. Det finns ingen anklagelse mot Israel som är för liten, obekräftad, okontrollerad för att den inte ska platsa bland feta rubriker i tidningarna och nyhetsinslag i "public service".

Kommer det fram fakta som motsäger eller nyanserar anklagelserna mot Israel tas de oftast inte in i reportagen, och görs detta blir det möjligen en liten notis längst ned med liten stil.

TT är en notorisk vinklad källa i konflikten, som översätter, klipper bort och vinklar på ett sätt som Pravda kunnat vara stolt över. Det faktum att nästan samtliga andra media använder sig av TT som källa gör problemet än mer besvärligt. Jag vill dock påpeka att medias ledarsidor och kommentatorer ofta är betydligt mer nyanserade än sina reportrar, med undantag för Aftonbladet.

För närvarande pågår en i vissa avseenden likartad konflikt på Sri Lanka, ett betydligt större land än Israel och de palestinska områdena, med en dubbelt så stor befolkning. Sedan slutet av januari i år har minst 2 800 civila dödats (tiodubbelt fler än i Gaza) och fler än 7 200 skadats. Blodbadet förvärras av att rebellgruppen de Tamilska Tigrarna håller civila som gisslan och som mänskliga sköldar.

FN-chefen för Mänskliga rättigheter, Navi Pillay, anklagar båda parter för krigsbrott. 150 000 människor sitter fast i den korridor där armén genomför en offensiv för att krossa rebellerna. Hur mycket rapporteras om denna konflikt? Hur mycket vet DU om den? Får vi i realtid se exakt hur människor har det på Sri Lanka, följderna av kriget för sjukvård, barnens mentala hälsa, utbildning, matförsörjning?

Analyserar reportrar vilka källor de har för sin nyhetsförmedling från Gaza och hur objektiva och sakliga de kan vara mot bakgrund av Hamas brutala styre?

I efterdyningarna av Gaza har vi kunnat se hur en laglig pro-israelisk manifestation har attackerats av en mångdubbelt stor pöbel och att polisen stoppade den lagliga manifestationen! Antisemitiska slagord riktades mot demonstranterna. Davis Cup-matchen mellan Israel och Sverige fick hållas utan publik p.g.a. Malmös kommunstyrelseordförande Ilmar Reepalu, också känd för uttalandet för några år sedan att Sharon var den värsta människa han visste. Aftonbladets Åsa Linderborg skrev i samband med matchen att "det var en halv seger eftersom Israel inte ska få känna att den är en vanlig nation".

Den palestinska och judiska duon Noa och Mira Awad som sjunger Israels bidrag till Melodifestivalen, kritiseras av Bert Karlsson som inte tycker att Israel ska få vara med: "propaganda för Israel". Israel har motbjudande och falskeligen jämförts med såväl Sydafrikas apartheidregim som Nazityskland, även av mainstream politiker.

Självklart anser jag inte att Israel ska undantas bevakning och kritik men proportionerna på bevakningen jämfört med allt annat lidande i världen och ännu mer, den systematiska vinklingen verkar ha ett patologiskt ursprung.

Lisa Abramowicz, Generalsekreterare Svensk Israel-InformationTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!