Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

OrganisationerÅrets underbara resa!

Samfundets resa till Israel gjordes i slutet av maj och början av juni. Vårt första mål var ett gripande besök på Independence Hall i Tel Aviv, den byggnad där David Ben Gurion drygt 60 år tidigare förkunnat den judiska statens självständighet. Guiden förklarade väl Israels betydelse för den judiska identiteten. Detta blev också temat när Meir Tribeth senare på kvällen kom till vårt hotell.

Meir flydde 1968 från Polen till Sverige och utbildade sig till civilingenjör på Chalmers innan han 1975 kom till Israel på semester första gången och blev kvar. Meir berättade om näringsliv och vardagsliv i Israel innan han tog oss med ut i det pulserande nöjeslivet längs den nybyggda kajen i hamnområdet.

Under Eva Yarons handfasta och skickliga guidning besökte vi så Jaffa, Nasaret, Betlehem, Yardenit, Masada och Döda havet förutom Tel Aviv och Jerusalem. Vi var i Jerusalem på Yom Jerushalajim. Det var en oförglömlig syn att se hur Jaffa Road fylldes av glada, sjungande, dansande människor och många, många israeliska flaggor. Den efterföljande festen och fyrverkerierna inne i gamla staden på natten var enastående.

Ett av våra besök i Jerusalem gick till Trudi Birger Dental Clinic. Den nu avlidna Trudi Birger grundade 1980 organisationen Dental Volunteers for Israel, DVI för att möjliggöra tandvård för fattiga barn i Jerusalem. Barnen kommer på remiss från socialtjänsten och får tandvård från fem års ålder tills de är 18 år. Cirka 15 000 behandlingar utförs per år. Sedan starten har 4 500 tandläkare från 21 länder arbetat där.

På kvällarna på vårt hotell i Jerusalem fick vi möjlighet att samtala med Dick Haas och Brita Stark om aktualiteter. Genom Brita blev vi inbjudna till en sabbatsgudstjänst i en liten reform synagoga i närheten av hotellet. I Svenska Teologiska Institutets vackra och väldoftande trädgård samtalade vi med Göran Larsson en kväll och avslutade sedan med ett besök på American Colony Hotel.

Israel är så vackert och vänligt. Vi kände oss verkligen välkomna överallt. Det var underbart att se att det var så många turister som var där samtidigt med oss. I affärer och museer var det fullt med folk. I Tel Aviv och i Döda havet var det många som badade samtidigt som vi.

Nu har Lars-Åke Hallin och jag börjat planera nästa års Samfundsresa. Eventuellt kommer vi då också att besöka Jordanien. Följ med!

Lotta JanssonTextlänkar
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!