Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

OrganisationerEftertankens kranka blekhet

Den London-baserade arabisk-språkiga tidningen Al-Hayat publicerade nyligen en serie intervjuer med Muhammad Dahlan, medlem av det palestinska parlamentet, medlem av Fatahs Revolutionära Råd och säkerhetsminister 2003-2006 i den palestinska regeringen.

I intervjuerna kritiserar Dahlan hårt Al Aqsa-Intifadan (självmordsterrorn mot israeliska civila som startade hösten 2000, främst inom Israels Gröna Linje) och hävdar att den har skadat palestinierna svårt. Terrorn vände den internationella opinionen mot palestinierna. Dahlan kallar Hamas ledare Khaled Mash'al för en "gangsterledare" och fördömer kraftigt det våld som Hamas utövat och utövar mot såväl Fatah-medlemmar som vanliga civila i Gaza sedan de tog över makten genom en statskupp.

Dahlan säger bland annat att Hamas och Islamiska Jihad brukade passa på att utföra självmordsdåd när Arafat var på statsbesök utomlands för att visa sitt missnöje med Arafat, hans svaghet och hans brist på kontroll. Dahlan medger också att Fatah deltog i terrordåden. "Vi var alla ansvariga. Jag medger att det var ett kollektivt misstag. Det förenade det internationella samfundet och den israeliska allmänheten mot oss. Det hade varit bättre om vi hade begränsat oss till att attackera inom de områden som ockuperades 1967 (Västbanken och Gaza) och mot militära mål".

På frågan om operationerna mot civila mål var ett misstag svarar Dahlan: "En militär operation är lyckad om den skapar en politisk fördel. En operation är ett misstag om den är en politisk katastrof. Mängden palestinskt blod som spilldes under Intifadan gjorde oss mycket upprörda och under de första två åren (2000-2002) var jag en av dem som styrdes av sina känslor. I dag säger jag att man inte får ge efter för sina känslor".

På frågan om han tror att Hamas planerar att etablera ett islamskt emirat i Gaza, svarar Dahlan: "Det är inte bara en plan, Hamas håller redan på att göra det. De sparkar domare och lärare och ersätter dem med sitt eget folk. De tar över frivilligorganisationer, även de som inte är kopplade till Fatah".

Al-Hayat frågar Dahlan hur han ser på Al-Qaidas närvaro i Gaza? Dahlan svarar: "Miljön där passar dem. Gaza är i fullständigt kaos och är fullt av vapen. Hamas och alla andra auktoriteter har förlorat sin vision och sin strategi. Det är en passande miljö för Al-Qaida. Från mitt perspektiv är det ingen skillnad mellan Hamas och Al-Qaida. De är samma skrot och korn."

"Det verkliga resultatet av Hamas styre i Gaza är att 600 människor mördas varje år, 2 500 skadas, 800 - 900 handikappas och tusentals arresteras. Den här "islamiska modellen" har ingenting att göra med den toleranta bilden av islam som vi lärde oss på universitetet och i skolan..."

Till slut frågar Al-Hayat Dahlan: Var Arafat (tillräckligt) fast i sina förhandlingar med Israel?

"Ja, han var mycket modig... men han var svag när det gällde att fatta svåra beslut... Det sägs och skrivs att förhandlingarna i Camp David misslyckades p.g.a flyktingarna. Det är fel. Det handlade om Jerusalem".

Man kan konstatera att oavsett vad Arafat och Dahlan ansåg om fredsförhandlingarna vid Camp David år 2000, hade det varit mycket bättre för såväl palestinier som israeler om de hade fått fortsätta. Lisa Abramowicz Svensk Israel-Information

Lisa Abramowicz, Generalsekreterare Svensk Israel-InformationTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!