Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

OrganisationerInspirerande konferensdagar i Dalarna

Samfundet Sverige - Israel har hållit sin årligen återkommande Rikskonferens för 2008. Denna gång var den förlagd till världsarvsstaden Falun och under två intensiva dagar med ett intressant och spännande program konfererade, debatterade och diskuterade delegater och inbjudna gäster på First Hotel Grand.

Inledningsvis på lördagseftermiddagen höll Israels Sverigeambassadör Eviatar Manor ett mycket inspirerande tal på alldeles utmärkt svenska. Efter fyra framgångsrika år på sitt uppdrag i Sverige återvänder han så till sitt hemland. Vi kommer att sakna den synnerligen kunnige och spirituelle ambassadören.

Elisabeth Svantesson höll ett föredrag om årets tema som var ”Konflikternas Mellanöstern”. Gunnar Hökmark omvaldes till föreningens ordförande och Siewert Öholm fortsätter på samma post i arbetsutskottet.
Vid årsmötesförhandlingarna omvaldes Gunnar Hökmark till föreningens ordförande och Siewert Öholm fortsätter på samma post i arbetsutskottet. Henrik Svensson från Skärholmen och ordföranden i Göteborgssamfundet Annelie Enochson invaldes som nya ledamöter i riksstyrelsen.

Moderata riksdagsledamoten Elisabeth Svantesson, Gunnar Hökmark samt redaktör Mats Tunehag höll därefter vardera ett föredrag om årets tema som var "Konflikternas Mellanöstern". I direkt anslutning till dessa ledde Siewert Öholm en paneldebatt i det aktuella ämnet. Dagen avslutades med en pampig festmiddag med tal och underhållning.

Söndagen inleddes med en spännande föreläsning om Jerusalemfararna från Nås av teol dr David Fischer. Därefter visade Israeliska turistbyrån i Stockholm en informativ film om "Det Heliga landet". Journalisten och Västmanlandsordföranden Stefan Sturesson berättade om religiösa organisationer med anknytning till "Bibelns land".

Ett 80-tal nöjda deltagare från Luleå i norr till Malmö i söder återvände sedan till respektive hemorter. Värdarna från Samfundet Dalarna under ledning av dess ordförande Britt Nilsson och Catharina Hjortzberg-Nordlund kunde konstatera att man genomfört ett väldigt lyckat arrangemang till allas belåtenhet.

Lars Ahlgren, Styrelseledamot i Samfundet Malmö-Lund och revisor i riksorganisationen
Foto Stefan Sturesson


In memoriam - Werner Hartmann

En av Samfundet Sverige - Israels välkända personligheter, Werner Hartmann, gick bort i februari, 87 år gammal. Werner var intensivt engagerad i Samfundet och startade Malmös lokalsamfund. I riksorganisationen verkade han som styrelseledamot i många år.

Werner föddes 1920 i Breslau. Familjen var ortodox och väletablerad. Fram till Hitlers makttillträde kände man inte av någon antisemitism. Werner var 17 år när han såg familjens synagoga brinna på Kristallnatten. Föräldrarna gjorde allt för att få ut sonen ur Tyskland. Hans äldre syskon hade redan åkt till Palestina och Sydamerika. En vecka innan krigsutbrottet lyckades Werner ta sig till Sverige. Föräldrarna deporterades till Theresienstadt. Det tyngde Werner livet ut att han inte kunde hjälpa dem.

Samfundet har förlorat en stor människa i och med Werners bortgång. Hans bräckliga yttre dolde en enastående fysik och viljestyrka, och vi kommer länge att sakna hans engagemang, kunnande, generositet och humor.

Filippa von Platen och Lotta JanssonTextlänkar
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!