Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

OrganisationerPublic service eller…?

Programmet Konflikt i P1 är ett timslångt program som handlar om olika internationella konflikter. Den 7 juni handlade det om den svåra situationen i Gaza. Programmet är typiskt för hur situationen på Gaza porträtteras i Sveriges Radio i allmänhet och i Konflikt i synnerhet. Främst ägnades tiden åt att kritisera och skuldbelägga Israel för sakernas tillstånd i området, samt att kritisera EU och USA för att de inte utövar mer påtryckningar på Israel för att få landet att ändra sin politik.

Något som inte rapporterades var resonemang om orsak eller verkan av vad som hänt efter Israels tillbakadragande sommaren 2005 eller efter Hamas blodiga kupp för ett år sedan. Inte heller fick lyssnarna höra något om hur den israeliska civilbefolkningen lider av dagliga attacker mot Sderot och andra städer i södra Israel. Attacker som leder till både döda och skadade människor samt materiell förstörelse. Vid en attack den 5 juni, dvs två dagar innan sändningen, dödades en man och flera skadades i Sderot. Detta togs inte upp i programmet, inte heller att dessa attacker har de civila som primärt mål. Man fick inte heller veta något om hur Hamas använder sin egen civilbefolkning som mänskliga sköldar.

Mot bakgrund av den kritik som riktades mot Israel för dess politik mot Gaza, borde lämpligtvis någon som är ansvarig för situationen i Gaza, som talesman för den israeliska regeringen eller dess armé, ha intervjuats. Det gjordes inte. Inte heller intervjuades någon från den egyptiska regeringen med tanke på att Gaza också har gräns mot det landet. Endast i förbigående talades det om de raketattacker som riktas från Gaza men då bara som "mot israeliska gränsområden".

Lyssnarna fick höra en Hamas-talesman, men reportern ställde inte några frågor om varför raketattackerna mot Israel fortsätter, eller dess syfte.

Inte heller ställdes några frågor om de anklagelser som riktas emot Hamas (som nämndes i programmet av intervjuade Gaza-bor) om att de själva lägger beslag på stora delar av det bränsle, mat och mediciner som är avsedda för Gazas civilbefolkning och som levereras av Israel.

Bilden Konflikt målade upp är en bild där ett land, Israel, belägrar Gaza, benämnt "utomhusfängelse" där allt är Israels fel. Någon analys om varför eller hur situationen har uppstått eller hur det skulle kunna rättas till redovisades inte.

Det är helt legitimt att vara kritisk mot situationen i Gaza, och just därför är det desto större anledning att ställa frågor till de ansvariga parterna. Alla ansvariga parter! Låta dem svara på varför de gör som de gör. Detta borde vara en självklarhet för vilken ärlig journalist som helst och SRs skyldighet mot sina lyssnare.

Programmets utförande strider mot såväl public services uppdrag att vara sakliga och opartiska och mot journalistisk etik, att avstå från att intervjua de personer/länder/regeringar man riktar allvarliga anklagelser emot. Det finns såväl en egyptisk som en israelisk ambassad i Stockholm. Det är inga svårigheter att få svar från dessa länders respektive utrikesdepartement i deras hemländer. Tillika är det ofattbart att låta bli att ställa relevanta frågor till den ansvarige talesman från Hamas som faktiskt intervjuades.

Är det till detta våra licenspengar ska gå? Jag tycker inte det.

Lisa Abramowicz, Svensk Israel-InformationTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!